UZ BLAGOSLOV ERODGANA Prva žena imenovana za zamjenika turskog reisa

20.11.2017. u 13:33

RELIGIJA

Huriye Marti rođena je 1974. godine u Ankari, završila je medresu u Konyi, a nakon toga je u istom gradu diplomirala na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta Selcuk. Na istom univerzitetu je završila magistarski i doktorski studij


FOTO: Marti (AA)

Na poziciju zamjenice predsjednika Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) imenovana je Huriye Marti, koja je time ponijela i titulu prve žene na ovoj poziciji u historiji Turske, javlja Anadolija.

"Na osnovu dogovora predsjednika države, premijera i predsjednika uprave, na poziciju zamjenika predsjednika Uprave za vjerske poslove po prvi put je imenovana žena prof. dr Huriye Marti. U ponedjeljak će stupiti na dužnost", potvrdio je zamjenik premijera Turske Bekir Bozdag.

Bozdag, koji boravi u turskom gradu Sirnaku, kazao je kako je donesena odluka da u narednom periodu, u svakom turskom gradu na poziciju zamjenika muftije bude imenovana najmanje jedna žena.

Također je kazao, kako će biti povećan broj žena na kursevima arapskog pisma.

Huriye Marti rođena je 1974. godine u Ankari, završila je medresu u Konyi, a nakon toga je u istom gradu diplomirala na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta Selcuk. Na istom univerzitetu je završila magistarski i doktorski studij, nakon čega se naučno-istraživačkim radom bavila u Jordanu.

Marti je 2011. godine imenovana na čelo Ureda za porodicu i vjeru pri Upravi za vjerske poslove Turske. Autorica je velikog broja akademskih radova, udata je i majka troje djece.


(TBT, Agencije)