MUSLIMOVIĆ ISPROVOCIRAO PITANJE SVIH PITANJA ZA BOŠNJAKE: Da li su Alija i Bakir Izetbegović radili za jugoslovenske tajne službe KOS i UDBU?!

20.11.2017. u 13:33

POLITIKA

Nakon ovakvih tvrdnji vrlo referentnog čovjeka, s obzirom da je bio jedan od najperspektivnijih kadrova KOS-a, te načelnik sigurnosnih službi Amrije BiH, i na koncu savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, nameće se pitanje da li su o svemu ovome na ovakav način bili upoznati Alija, kao ratni komandant, predsjednik Predsjedništva BiH, i predsjednik SDA, pa potom i njegov nasljednik Bakir Izetbegović


FOTO: (Public)

 "Bivši reis Mustafa Cerić radio je za nekadašnje jugoslovenske službe pod kodnim imenima "Car" i "Vezir", a kodno ime Fahrudina Radončića kao saradnika KOS-a bilo je Šćepo"

Ovo je u emisiji "Centralni dnevnik" na "Face TV" rekao Fikret Muslimović, penzionisani general, nekada prvi čovjek KOS-a u BiH i savjetnik Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Muslimović je rekao da ga Mustafa Cerić i Fahrudin Radončić javno prozivaju jer vjeruju da ih je on spriječio da ostvare svoje ambicije. "Cerić je najprije želio da svoj mandat reisa produži, pa kada to nije uspio onda je sebe vidio kao reis-ul-ulemu evropskih muslimana. Kada mu je i to propalo, formirao je Svjetski bošnjački kongres i sebe postavio za predsjednika".

 "Njegovo kodno ime u KOS-u je bilo Šćepo, to je i na sudu potvrđeno, kazao je Muslimović, podsjetivši da je Radončić tokom rata otvoreno prijetio likvidacijom Harisu Silajdžiću, predsjedniku Vlade Bosne i Hercegovine. "Njegov cilj je da napada i vrijeđa najuglednije Bošnjake", kazao je Muslimović za Face TV.

Nakon ovakvih tvrdnji vrlo referentnog čovjeka, s obzirom da je bio jedan od najperspektivnijih kadrova KOS-a, te načelnik sigurnosnih službi Amrije BiH, i na koncu savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, nameće se pitanje da li su o svemu ovome na ovakav način bili upoznati Alija, kao ratni komandant, predsjednik Predsjedništva BiH, i predsjednik SDA, pa potom i njegov nasljednik Bakir Izetbegović.

Opće je poznata istina da je SDA, odnosno njen tadašnji predsjednik Alija Izetbegović osobno doveo dr Mustafu Cerića iz Malezije da bi ga postavio na čelo Islamske zajednice BiH umjesto naprasito smijenjenog reisa Jakuba Selimoskog.

Kao što je opće poznata činjenica da je Alija Izetbegović, opet kao predsjednik SDA, dao novac Fahrudinu Radončiću za osnivanje i pokretanje Dnevnog avaza, te da su u ovu stranačku investiciju bili uključeni Edhem Bičakčić, Timur Numić i Bakir Izetbegović.

Objavljeni su mnogi polemički tekstovi, pa i knjige, na ovu temu u kojoj se iznose tvrdnje da su i Izetbegović(i) imali dosluhu, pa čak i da su bili suradnici KOS-a, odnosno Državane bezbjednosti (Udbe). U tome su prednjačili Munir Alibabić i Senad Avdić.

Najozbiljnije sumnje u takve tvrdnje mogu se potkrijepiti činjenicom da je Alija Izetbegović bio rezolutni protivnik sprovođenja lustracije, objašnjavajući to političkim motivom da ne želi revanšizam i da je stoga poštedio svoje progonitelje. Nikad Izetbegović(i) nisu imali potrebu demantirati ovakve optužbe. Postavlja se pitanje – zašto?!

Pošto su polemike na ovu temu došle do tačke usijanja pred Bošnjacima će se u najozbiljnijoj formi postaviti pitanje lustracije. Paradoks je da se baš Fahrudin Radončić, kao lider SBB-a, zalagao za lustraciju, dok je Mustafa Cerić eskivirao ovakva pitanja koja su pred njega bila postavljena nakon objavljivanja knjige „Čuvari Jugoslavije“.

 

(TBT)