CILJEVI HARANGE MUTNI I ZLOKOBNI Komšić: Bezazlena izjava Izetbegovića je iskorištena za harangu u Srbiji, a i Vučić je svjestan da je Kosovo nezavisna država

18.11.2017. u 09:23

POLITIKA

O političkoj harangi koja je krenula iz Srbije, za Vijesti.ba govorio je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić


FOTO: Komšić (S.B.)

Mnogo bure u javnosti izazvala je izjava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegoviča u intervju za DW o statusu Kosova i odnosu BiH prema Kosovu. Srbijanski mediji to su protumačili kao insistiranje na priznanju Kosova. Samo dan dva ranije Dragan Čović je također u intervju iznio dosta eksplicitniji stav po tome pitanju kazavši da što se njega tiče nema nikakve dileme i da Kosovo treba priznati. Nije bilo ni reakcija iz Srbije, niti je Dodik pozivao na napuštanje institucija BiH.  Kako to komentirate?

Jedna potpuno bezazlena Izetbegovićeva izjava je iskorištena za pravu politiško – medijsku harangu od strane vladajućih srbijanskih političara i medija pod njihovom kontrolom. Naravno sve je to praćeno već vise puta viđenom Vučićevom patetikom (koja je iritantna sama po sebi) i navodnom brigom za stabilnost regiona pa i same BiH. Očekivano se u to uključila i Dodikova propaganda.

Istovremeno, Vučić odlazi u posjetu sjedištu NATO-a, njegovi ministri sjede u Vladi Kosova, Srbija nema, kao što to BiH ima, vizni režim sa Kosovom, ne reaguje se na istu takvu izjavu Dragana Čovića, predsjednika Turske, zemlje koja je priznala Kosovo se dočekuje kao nekada Tito u Beogradu, i ne samo Beogradu, a niko upravo u Beogradu nema hrabrosti ni da mu pisne zbog toga. Kako to nazvati nego političkim licemjerjem najgore vrste. A svima, uključujući i Vučića, je potpuno jasno da je Kosovo nezavisna država, bez obzira šta o tome rekao ili mislio Vučić, Dodik, Izetbegović ili bilo ko drugi.

Kako god, ovakva reakcija na jednu potpuno bezazlenu izjavu, govori nešto sasvim drugo i te reakcije imaju sasvim drugi cilj. Jer, niko tu nije glup i valjda svi znaju čitati i pročitati šta je rečeno, a pogotovo znaju da do zvaničnog priznanja Kosova od strane BiH ne može doći bez postignutog konsenzusa u Predsjedništvu BiH.

Ciljevi ove harange su mutni i zlokobni. Bojim se da sve ovo nije samo za jednokratnu upotrebu. Jer takva “kuka i motika” se ne poteže zbog izjave za koju svi znaju da je lažno prenesena i ponavljam – potpuno bezazlena bez ikakvog skrivenog značenja“, kazao je Komšić za vijesti.ba.


(TBT)