DANKE DEUTSCHE WELLE! Cani: Neki su jedva čekali da se desi ovakav intervju

15.11.2017. u 16:57

MARKER

"Gospodin Izetbegović je vrlo opširno i - po meni - vrlo jasno objasnio svoj stav o tome zašto Bosna i Hercegovina ne može da prizna Republiku Kosovo"


FOTO: Cani (Screenshot, DW)

„Neki mediji su izgleda jedva čekali da se desi ovakav intervju - kao ovaj sa Bakirom Izetbegovićem, i podgrijavaju neke stare priče koje očigledno odgovaraju nekim političarima na Balkanu“, rekao je za Danas Barhi Cani, novinar Deutsche Welle koji je intervjuirao Bakira Izetbegovića, člana Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Zbog navoda u tom intervju je u Beogradu sazvana sednica Saveta za nacionalnu sigurnost. Izetbegovićev intervjuDeutsche Welle prenijela je agencija Tanjug, navodeći deo koji je izazvao oštru reakciju u našoj zemlji. Po Tanjugu (a slično je i na naslovnim stranama objavila i većina dnevnih listova u Srbiji) "na direktno pitanje hoće li BiH priznati kosovsku nezavisnost Izetbegović je kratko rekao "da". Prema originalnom snimku intervjua, kako je kasnije i ukazano iz Izetbegovićevog kabineta, originalni odgovor glasi "nadam se da da".

„Meni je naravno drago da je intervju dat Deutsche Welle izazvao veliko interesiranje. Ali nisam sretan i zadovoljan zbog izvlačenja nekih odgovora iz konteksta. Gospodin Izetbegović je vrlo opširno i - po meni - vrlo jasno objasnio svoj stav o tome zašto Bosna i Hercegovina ne može priznati Republiku Kosovo (koju su priznale sve ostale zemlje regiona - sem Beograda i Sarajeva). Dio ovog intervjua je bio i odgovaranje sa "da" ili "ne", na neka od naših pitanja. Tako da je na moje pitanje da li će Bosna i Hercegovina jednog dana priznati Republiku Kosovo, gospodin Izetbegović odgovorio sa: "nadam se da". Prethodno je međutim vrlo podrobno objasnio svoj stav, stav Predsedništva BiH i kompliciranost donošenja ovakvih odluka u Sarajevu, kaže Bahri Cani.


(TBT)