ČETVERICA VELIČANSTVENIH BOŠNJAČKIH KANDIDATA Silajdžić i Mahmutćehajić ispred IZ-e, Oručević ispred opozicije, a SDA-ov kandidat je Mašović!

17.11.2017. u 08:16

ANALITIKA

Reis Kavazović pokazuje ozbiljan interes ko će biti kandidat za bošnjačkog člana u Predsjedništvu BiH. Moguće je čak i da sam Kavazović ima svog kandidata


FOTO: Mašović, Silajdžić, Mahmutćehajić, Oručević (Public)

Nakon što je Mustafa Cerić otišao osobno kod reisa Husein ef. Kavazovića i saopćio mu da se neće kandidirati za bošnjačkog člana u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, došlo je do neke vrste prestrojavanja u redu kandidata unutar bošnjačkog korpusa za najveću državnu funkciju. Sam Cerić uopće više nije faktor, čega je očito i sam postao svjestan, i niko od ozbiljnih kandidata ga se nije ni pribojavao. Pitanje je da li bi više mogao dobiti i tridesetak hiljada glasova, koliko je dobio na prošlim izborima, nakon izgovorenih i(li) napisanih nekoliko infantilnih eskapada zbog kojih je postao opća šprdnja na društvenim mrežama.

Ipak je njegova posjeta reisu Kavazoviću s pravom izazvala medijsku pažnju. To mnogo govori o stanju i odnosima unutar bošnjačkog korpusa. Prvo, reis Kavazović pokazuje ozbiljan interes ko će biti kandidat za bošnjačkog člana u Predsjedništvu BiH. Moguće je čak i da sam Kavazović ima svog kandidata. Njemu bi morala biti naklonjena vjernička populacija i stoga bi tih tridesetak hiljada Cerićevih glasova moglo biti veoma bitno za njega.

Zatim, reis Kavazović očito nije zadovoljan dosadašnjim prijedlogom Bakira Izetbegovića koji namjerava kandidirati jednog od trojice slijedećih SDA-ovih funkcionera: Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Adil Osmanović.

Ko bi, onda, mogao biti reisov kandidat? Najprije i najvjerovatnije bi to mogao biti Haris Silajdžić. Nema nikakve sumnje da je Silajdžić u veoma bliskim odnosima sa reisovim okruženjem pa tako i sa samim reisom. I nema nikakve dileme da je već dugo vremena tema u vrhu islamske zajednice, pa tako i kod uleme briga za "Bakirovo naslijeđe."

Pored Silajdžića dobre odnose sa vrhom Islamske zajednice održava i Rusmir Mahmutćehajić. On je povrh svega veoma blizak sa Hasanom Čengićem. A nakon što je primijećen na Osnivačkoj skupštini Nezavisne liste, čiji je predsjednik Ibrahim Hadžibajrić, sasvim je moguće da se Mahmutćehajić preko ove stranke ozbiljno sprema vratiti u političke vode.

Ima još jedan bitan momenat kad je u pitanju priča o kandidatima. Naime, vrlo je indikativno da je Fahrudin Radončić rekao kako je on najavio svoju kandidaturu samo da prepada SDA-ovog lidera Izetbegovića i da odluku o tome odgađa za narednu godinu i prepušta je stranačkim organima.

Kao da su u ovom Radončićevom kolebanju Islamska zajednica i opozicija vidjeli šansu za svoje kandidate pa su krenule konsultacije ili potraga za kandidatima. Tako se spekulira da opozicija koju predvode SDP i DF žele kandidirati Safeta Oručevića kao zajedeničkog opozicionog kandidata. Ovo je vrlo uvjerljivo jer je Oručević nedavno okupio sve lidere ljevice u Mostaru.

Međutim, ni Izetbegović zasigurno neće tek tako situaciju prepustiti slučaju. Dok mediji senzacionalno najavljuju kandidaturu njegove supruge Sebije, a on javno licitira sa trojicom stranačkih drugova, tajno pregovara sa Amorom Mašovićem kojeg bi volio vidjeti u, za Bošnjake, vrlo važnoj stolici u Predsjedništvu BiH. Izetbegović bi po već oprobanom receptu emocionalističke retorike, obzirom na posao koji Mašović dugi niz godina obavlja, priskrbio bošnjačke glasove, a ovim bi potezom zbog nenametljivosti Mašovića, za sebe učvrstio poziciju neprikosnovenog lidera u stranci. 

 

(TBT)