JOE BIDEN PRED VELIKOM DILEMOM Da li će ispuniti obećanje preminulom sinu i postati sljedeći predsjednik Amerike?

15.11.2017. u 07:33

ANALITIKA

Biden bi imao 78 godina na inauguraciji 2021, što bi ga učinilo najstarijim izabranim predsjednikom SAD ikada - što i ne izgleda kao neki naročit faktor, budući da će Trump tada imati 74, a Berni Sanders 79


FOTO: (Profimedia)

Joe Biden ima najbolju sedmicu u svom životu - u prilici je da uđe u trku za predsjednika Amerike, piše magazin Time.

Biden, bivši potpredsjednik Baraka Obame, napisao je nove memoare pod naslovom "Tata, obećaj mi". Nedavno ga je intervjuirala Oprah Winfrey a, kojoj je rekao da misli da je mogao da pobijedi državnu sekretarku Hillary Clinton na stranačkim izborima u Demokratskoj stranci 2016. godine.

U jednom drugom intervjuu za "Today show" on je, između ostalog, rekao i da ne namjerava isključiti mogućnost kandidature u nekoj drugoj predsjedničkoj kampanji u 2020. Istovremeno, piše Time, Biden je pričao sa svojim prijateljima kako je možda on jedini demokrata koji može pobjediti Trumpa.

U međuvremenu, sve Bidenove mane prikazane su u povoljnijem svjetlu. Kao što je zapisao u svojoj knjizi, u svjetlu Trumpove kandidature 2016. godine, njegova "reputacija je kao gaf mašina, bez izgleda da će se u skorije vrijeme pokvariti". I to jedino može izgledati mnogo tačnije u 2020.

Biden bi imao 78 godine na inauguraciji 2021, što bi ga učinilo najstarijim izabranim predsjednikom SAD ikada - što i ne izgleda kao neki naročit faktor, budući da će Trump tada imati 74, a Bernie Sanders 79.

Takođe, Bidenov imidž odlučnog klinca iz radničke porodice iz Skrantna u Pensilvaniji, izgleda kao dovoljno jak argument u vrijeme kad su u bivšim čeličnim gradovima poput Jonstauna depresivni birači uz Trumpa.

Ali, ako je Joseph Robinet Biden Junior nešto naučio iz njegove propale predsjedničke kampanje iz 1988. i 2008, to je da dobre nedjelje prate loše, i da onda kad izgleda da sve ide po planu, na kraju kampanje će krenuti po zlu.

Prvo, Bidanov skok popularnosti odgovara trenutnoj krizi liderstva u Demokratskoj stranci. Liderka manjina Nency Pelosi ima malu zakonadavnu moć i veoma nepovoljan rejting. Lider manjina u Senatu Chuck Schumer stoji malo bolje, ali su njegove ocjene popularnosti pogođene onog trenutka kad je preuzeo mesto Harry Rieda.

Thom Peres? Čelnik Demokratskog nacionalnog komiteta je jače domaćinsko ime. Sanders? Tehnički, nije demokrata. Njujorški demokrata Kirsten Gillibrand? Jery Brown iz Kalifornije? Milioner Mark Cuban? Niko nema strategiju, ni poziciju neophodnu za kandidaturu za mesto prvog čovjeka Demokratske stranke.

U međuvremenu, Biden je postao prepoznatljivo nacionalno ime, sudeći prema, uglavnom, beznačajnim anketama koje ispituju kakva bi situacija mogla biti te 2020. godine. Biden trenutno ne služi ničemu u stranci, što ne znači da se ne može razmatrati kao jedan od onih koji su sadašnju Demokratsku stranku učinili neefikasnom.

Smrt sina, uzrokovana rakom mozga 2015. godine, na koju se Biden osvrće u memoarima, takođe mu idu u prilog, u političkom smislu moćne, ali u ljudskom - tužne priče o gubitku, koja, ma koliko to izgledalo sumanuto, predstavlja svojevrsni kontrapunkt Trumpu, koji se čak ne može ni  izboriti ni sa jednostavnom izjavom saučešća vojnim udovicama.

Pa, hoće li Biden trčati trku za predsjednika? To je otvoreno pitanje. Dugo je bio u nacionalnoj politici, a dovoljno da zna da pažnja sa njegove knjige i ideja neće nestati, sve dok se on ne povuče.

Čak i da se kandidira, moraće da se na stranačkim izbori sa mladim licima koji nude nove, odvažne ideje. Njegovi gafovi možda neće biti važni u post-Trump eri, ali na demokratskim izborima, činjenica sa Biden uvijek nekako završi na fotografiji u na kojoj mu bikerka sjedi u krilu, ili na kojoj masira ženu, dok njen suprug - državni sekretar odbrane - polaže zakletvu može da utiče u post Weinstein eri.

Također njegov politički stil - nuđenje maslinove grane republikancima, tvrdnje da demokrate trebaju sarađivati sa Trumpom, traženje kompromisa na prijateljskom ručku sa protivnikom - možda ne bude ono što ljuti liberali žele u 2020. godini.

Joe Biden se može kandidirati za predsjednika. Ali, može i da odluči, kao što je to uradio 2016, da nije zainteresiran za kandidaturu. Svakako, pravi test za njega, bit će onaj kada se demokrate budu izjašnjavale jesu li zainteresirane za njega.


(TBT)