'BAKIR ZABIO SRBIMA NOŽ U SRCE?!' Latić: Prvo će Srbija priznati Kosovo, a potom i Bosna i Hercegovina!

19.11.2017. u 09:40

KOLUMNA

I pored toga što je Bakir Izetbegović takav, recimo da je veoma loš političar, Bošnjaci bi ga listom podržali u svakoj vrsti okršaja sa Dodikom i Vučićem! Naprosto zato što ne može biti gori od Dodika i Vučića!    

Piše: Nedžad Latić, thebosniatimes.ba

Nakon što su novinari Deutsche Welle-a objavili intervju sa Bakirom Izetbegovićem, članom Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, stekao se dojam da je „eskplodiralo balkansko bure baruta.“  

Razgovaralo se o mnogim pitanjima pa i mogućem odcjepljenju RS-a, a Izetbegović je, tako, kazao kako će u tom slučaju raditi ono što će raditi svi patrioti u ovoj zemlji.

Puške nikad nisu prazne!

“Branit ću ono na što smo stekli pravo borbom 1992-1995. godine, pa i samim Daytonskim mirovnim sporazumom”, rekao je u intervjuu za DW Bakir Izetbegović.

„Daytonski mirovni sporazum je na našoj strani, povijest je na našoj strani, Ustav je na našoj strani, interes zemalja na Balkanu, uključujući i Srbiju je na našoj strani, interes zemalja Europe, da nema ponovo rata, je na našoj strani. Dakle, imati ćemo sve to na našoj strani da se jedna takva avantura ne desi”, rekao je Izetbegović, navodi DW.

„Mislim da će masa u slučaju takvog scenarija biti naravno na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH. I da će ako proizvedu drugo poluvrijeme to poluvrijeme izgubiti. Nadam se politički, a ne vojno, oni koji se upuste u takvu sebičnu avanturu”, dodao je Izetbegović.

Na pitanje je li spreman na najgori mogući scenarij, odnosno rat, Izetbegović je kazao kako jest.

“Dakle na rat? Jesam”, rekao je Izetbegović i dodao  da svako “ko voli ovu zemlju mora biti spreman ići do kraja kad je u pitanju njen teritorijalni integritet”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da izjave bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića vode ka destabilizaciji i da se njima stavio na mjesto prvog čovjeka koji promovira nasilje na Balkanu.

Dodik je komentirajući izjavu Izetbegovića o tome da BiH treba priznati Kosovo, istakao da bošnjački član Predsjedništva opasno zloupotrebljava tu poziciju jer ono što on govori nije stav BiH, već njegov lični i na taj način on ne može predstavljati BiH.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je Alija Izetbegović govorio da bi žrtvovao mir za BiH i da je to učinio, a da Bakir slično poručuje.

“S tim što Bakir Izetbegović valja gluposti, sam sobom je zanesen, svojim navodnim uspjehom, priznao bi Kosovo, a Republiku Srpsku bi napao svojim, ne znam kakvim, snagama. Nemoguće je odvojiti pitanje Kosova i govoriti o priznanju Kosova, jer tada ne priznajete teritorijalni integritet Srbije sa kojom navodno Bakir pokušava poslati poruku da želi da surađuje”, napomenuo je Dodik.

Ministar unutarnjih poslova i sekretar Savjeta za nacionalnu sigurnost Nebojša Stefanović izjavio je za "Večernje novosti" da očekuje da će predsjednik Srbije, zbog najave Bakira Izetbegovića da će BiH priznati Kosovo, sazvati Savjet za nacionalnu sigurnost u narednih 48 sati.

"Volio bih da ovo nije tačno i da se radi o lošoj interpretaciji Izetbegovićeve izjave, jer nažalost, ako je istina, to je jedan od najtežih udaraca koje Srbiji može da nanese jedna susjedna zemlja", rekao je Stefanović.

Ministar policije smatra da takav potez ne ne može biti ni dobronamjeran ni pozitivan u odnosima Srbije i BiH.

"Ne znam da li Izetbegović razumije koliko komplicira i usložnjava situaciju u regionu. Ne samo odnose između dvije zemlje, već i između dva naroda. Pogotovo poslije svih pozitivnih signala koje su predjsednik i Vlada Srbije pružili u BiH, posije svih pozitivnih stvari koje smo učinili u međusobnoj saradnji", poručio je on

Izetbegović je jednako nedosljedan kao i Milorad Dodik, izjavio je profesor na američkom Univerzitetu “John Hopkins” koji se bavi Balkanom Daniel Serwer.

"Izetbegović nije ništa nedosljedniji od predsjednika RS, Milorada Dodika. Dodik poziva na referendum o nezavisnosti u Republici Srpskoj, ali se protivi priznavanju nezavisnosti Kosova", rekao je Serwer.

Osim toga, Serwer navodi da se ne može praviti analogija između Kosova i Republike Srpske.

"Njihove historije, pravni status i međunarodni odnosi su različiti. Jedno ne vodi ka zaključcima za drugo", smatra on.

On je loš, a oni su gori!

Izgleda da biskup Puljić nije slučajno prije dva dana rekao da je plan o podjeli BIH već donesen.

U taj kontekst neki hrvatski mediji smjestili su analizu Daniela Serwera koji je poznat u BH javnosti, kako oni tvrde, kao snažan lobist Sarajeva. Do sada se isticao dosta tvrdim pristupom kad je unitarizam u BIH u pitanju. Što se dogodilo nije najjasnije, no on je u zadnjoj analizi izjavio da su na Balkanu moguća dva američka pristupa. Jedan koji bi snažno usisao zemlje Balkana u EU, pri tome ih označavajući kao zemlje koje ne bi imale pravo glasa u EU parlamentu, ali bi tim činom bile sačuvane od raspadanja.

Drugi pristup Serwer označava kao američko-ruski, a podrazumijevao bi mirno i trajno prekrajanje granica na Balkanu. On je pri tome opisu bio jako određen. Kazao je da bi se u tom slučaju Balkan organizirao kao područje država s jasnim nacionalnim granicama. Dio BIH pripojio bi se Hrvatskoj, dio Srbiji. U BIH bi ostala jedna ili dvije muslimankse države. Serwer pri tome ne vidi mogućnost spajanja Bihaća i Sarajeva, što je dosta čudan stav budući da ni hrvatskim ni srpskim političarima u BIH nije strano razmišljanje o povezivanju Sarajeva i Bihaća u slučaju da Sarajevo konačno pristane na trofederalnu BIH.

Serwer govori kako bi se takvoj muslimanskoj bošnjačkoj državi pripojio Sandžak. Takva država prostirala bi se na površini sličnoj površini današnje FBIH. Bošnjaci teško da će pristati na ovu ideju iz razloga jer ih njihovi mediji godinama huškaju na 100% BIH.

Poslužio sam se vrlo precizinim citatima uzetim sa raznih portala kako bih sačinio hronologiju verbalnog sukoba Izetbegovića i Dodika sa popratnim mišljenjem jednog vanjskog posmatrača ovog sukoba prije nego su portali bliski Izetbegoviću ustvrdili da on „nije rekao to što je rekao“ na način kako su ga interpretirali beogradski mediji i razumjeli tamošnji političari. Izetbegović hronično pati od lapsusa i eskapada koje mu se potkradaju u javnim istupima. Posebno je to uočljivo kod njega nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora na kojima je njegova stranka SDA dobrano posrnula i on se počeo suočavati sa osjećajem gubitka moći. Zbog toga je postao veoma nervozan i hirovit. Pokvario je odnose sa svim liderima u BiH. Čak i Dodik, za razliku od Izetbegovića, ima bar jednog odanog saveznika Dragana Čovića, te kakve-takve koalicione partnere sa kojima se održava na vlasti. Iako je Dodik u svojevrsnoj međunarodnoj izolaciji posebno nakon američkih sankcija, Izetbegović nije zadržao svoju veliku prednost u odnosu na njega. Padu rejtinga kod međunarodnih diplomata najviše je doprinijela njegova nesmotrenost u javnim istupima. Nema zbora, ovo je dobro uočio Beograd i ohrabren takvim procjenama pokušava ubrati političke poene. Zbog ovakvog odnosa snaga zabrinut će se samo naivni ljudi koji uzimaju izjave političara „zdravo za gotovo“. I ovako oslabljen Bakir Izetbegović se može nositi sa Dodikom i Vučićem! A kad je u pitanju konkretan „lapsus“ u kojem je on iskazao želju da BiH prizna Kosovo, mogu samo podržati susjedne države, posebno Crna Gora i Hrvatska, kao i većina drugih balkanskih naroda.

Isti je skoro „odnos snaga“ i kad je međunarodna zajednica u pitanju. A ako se uzme u obzir da je Srbija na pragu priznavanja nekog oblika nezavisnosti Kosova, onda uopće nije bitno da li je Izetbegović rekao to što je rekao. Čak šta više, i Dodik i Vučić su toga svjesni i samo pokušavaju iskoristiti Izetbegovićevu nesmotrenost da zabiju još jednu „klanfu“ između BiH i Kosova prije nego budu morali pristupti pregovorima sa Prištinom. Oni su obojica svjesniji od samog Izetbegovića da više ne živimo u prošlom stoljeću i da ovo nisu devedesete godine kada su Bošnjaci bili jedan „anoniman“, goloruk i politički obezglavljen narod rasut po Balkanu. Nikakvom vojnom (vele)silom im se više ne može oduzeti to što su stekli i sa čime su zakoračili u dvadesetprvo stoljeće! Pa i u slučaju bilo kakvih novih pregovora koji bi polazili od pretpostvaki za teritorijalnim podjelama, kakve nagovješatva Serwer, Bošnjaci bi u njih ušli u mnogo boljem položaju od onog kojeg su imali kad su pristali na mirovni sporazum u Daytonu!

Zar je, onda, tu bitan šeprtljavi Bakir Izetbegović?! Sigurno da nije. I pored toga što je takav, recimo da je veoma loš političar, Bošnjaci bi ga listom podržali u svakoj vrsti okršaja sa Dodikom i Vučićem! Naprosto zato što ne može biti gori od njih!     

 

(TBT)