GEORGEA CLOONEYA ZA PREDSJEDNIKA Zašto bi Clooney pravio političke filmove, kad se jednostavno može kandirati za neku "fotelju"?

14.11.2017. u 13:02

LIFESTYLE

"Zašto bi neko volontirao na tom mjestu?", rekao je novinarima 2011. Ali, kada se ovo pitanje ponovilo ove godine, Clooneiv odgovor je bio malo drugačiji: "Da li bih volio da budem predsjednik? Oh, to zvuči zabavno"


FOTO: (Profimedia)

George Clooney je od onih filmskih zvijezda sa kojima biste željeli da se družite. Ili čak da budete kao on. On je od onih sretnika za koje se kaže da su dobitnici na životnoj lutriiji: zgodan, pametan, duhovit, oskarovac, sretno oženjen. I povrh svega, upravo je prodao brend tekila za milijardu dolara. On je sjajna holivudska zvezda, suštinski, "anti-Weinsteinovac ". Ali, postoji samo jedan problem: filmovi. Njegove uloge djeluju kao lista promašaja: Diznijev sci-fi "Tomorrowland", "Hail, Ceasar", Fosterov "Money Monster". Nijedan od ovih filmova, reklo bi se, nije užasan, ali nije ni divan. A ni uspješan, prema pisanju britanskog "Gardijana".

Ni njegova karijera nije ništa bolja. Njegova prethodna, glupa uloga, u filmu "The Monuments Men", bila je bazirana na patriotskoj ranij akciji, sa jedne, i visoke kulture, sa druge strane - ali je propala. Njegov najnoviji "Suburbicon" je nešto slično: satirični podsjetnik da Amerika 1950. nije bila tako sjajna, kao što to izgleda Trampu, posebno ako ste bili "obojen čovjek". "Suburbicon" je, dakle, trebalo glasno da bijele ljude tog doba predstavi nadasve prijateljski nastrojenim. Što nije bilo tako. Na premijernom prikazivanju, prvog vikenda, uzeo je manje od 3 miliona dolara.

Da li je Clooney vrijeme da se penzionira? Nije glumio već dvije godine.

"Neću snimati filmove samo zato da bih bio ispred kamera", rekao je on nedavno za "Hollywood Reporter" i dodao da "više nije vodeća ličnost" u Holivudu.

A kada je riječ o njegovom rediteljskom poslu, opcije su mu, također, ograničene. Šta bi to Clooney mogao raditi u budućnosti. Hajde da razmislimo: svjetski poznat, oženjen moćnom ženom, finansijer Demokratske stranke. I dalje nije jasno? Da probamo još jednom: zemlja na izdisaju, srušene tradicionalne političke barijere, lijevo "vrištanje" za harizmatičnom figurom. Zašto bi Clooney pravio političke filmove, kad se jednostavno može kandirati za neku "fotelju"?

A umjesto "anti- Weinsteinovac", Kluni bi mogao da postane "anti-Trumpovac". Njegov alkoholni brend je dobar za početak. Test je napravio u "The Ideas of March", glatko igrajući kandidata koji radi na neizgađenoj platformi "integriteta i dostojanstva". Ali, Clooney je odbacio prijedloge da se kandiduje za predsjednika. "Zašto bi neko volontirao na tom mjestu?", rekao je on novinarima u Veneciji 2011. godine. Ali, kada se ovo pitanje ponovo pojavilo ove godine, Clooney odgovor je bio malo drugačiji: "Da li bih volio da budem predsjednik? Oh, to zvuči zabavno". I mada je zvučao sarkastično, to nije bio upečatljiviji nastup.


(TBT)