U DRUGOM POLUVREMENU DODIK GUBI! Izetbegović: BiH nije država kakvu bismo željeli i za kakvu se moj otac zalagao, ali je opstala

14.11.2017. u 13:01

POLITIKA

Izetbegović je, govoreći o scenariju otcjepljenja Republike Srpske, rekao da će većina biti na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH


FOTO: Izetbegović (Faktor)

Ako RS proizvede drugo poluvrijeme, mislim da će ga izgubiti - nadam se politički, a ne vojno, kaže u intervjuu za DW Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

"To nije država kakvu bismo željeli i za kakvu se moj otac zalagao i kakvu građani Bosne i Hercegovine zaslužuju. Ali prije svega - ta država je opstala. To je prva stvar za koju se moj otac borio", rekao je Bakir Izetbegović o stanju u zemlji.

Kako kaže za "D.W.", BiH, uz sve probleme, unutarnje blokade i kočnice - ide upravom smjeru, ali presporo.

Na pitanje šta bi uradio "ako Republika Srpska krene putem Katalonije" i proglasi nezavisnost, Izetbegović je u intervjuu za DW rekao: „Radiću ono što će raditi sve patriote u ovoj zemlji - braniti ono na šta smo stekli pravo borbom od 1992-1995. pa i samim Daytonskim mirovnim sporazumom."

"Hajde da okrenemo pitanje: kako će oni pocjepati BiH?", zapitao je bošnjački član Predsjedništva.

Izetbegović kaže da su na strani koju on zastupa i Daytonski mirovni sporazum, historija, Ustav, pa i interes zemalja na Balkanu uključujući i Srbiju.

"...Interes Evrope - da nema ponovo rata u BiH, zatim na Balkanu, jer ga je jednom dobila iz ovog istog grada prije 103 godine - je na našoj strani. Imat ćemo sve te silnice na našoj strani da se jedna takva avantura ne desi", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je, govoreći o scenariju otcjepljenja Republike Srpske, rekao da će većina biti na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH.

"Ako proizvedu drugo poluvrijeme, mislim da će oni koji ga proizvedu izgubiti - nadam se politički, a ne vojno", rekao je on.


(TBT)