BIVŠI ZAROBLJENIK ISPRIČAO SVE: "Evo kako je izgledao moj život s Al-Qaedom"

14.11.2017. u 13:01

SPECIAL

Stephen McGown, bankar iz Londona, našao se u zarobljeništvu al-Qaedinih mudžahedina, i život mu je tada postao rutina koja se vrtila oko molitve Kur'ana, hrane i ograničenog kretanja


FOTO: (Screenshot: YouTube/Africa News)

BBC u nedavnom članku prenosi iskustva engleskog putnika kojeg su zarobili džihadisti na njegovu putovanju kroz Afriku.

Stephen McGown, bankar iz Londona, našao se u zarobljeništvu al-Qaedinih mudžahedina, i život mu je tada postao rutina koja se vrtila oko molitve Kur'ana, hrane i ograničenog kretanja. Učio je stihove iz Kurana, popravljao kolibu koju je izgradio, katkad se družio s džihadistima i razmišljao o svojoj porodici.

Upoznao je suprugu Catherine 2006. godine kada je radio u londonskom Cityju, a ona je radila kao dječji logoped za britansku Nacionalnu zdravstvenu službu. Oženili su se godinu dana kasnije, i zajedno vikendima putovali na selo.

Brak i otmica

No, 2011. godine odlučili su se vratiti u Južnu Afriku, gdje su oboje odrasli. Htjeli su se skrasiti i zasnovati porodicu. Dok je Catherine planirala povratak kući, Stephen se odlučio na posljednju "veliku pustolovinu" motociklom kroz Europu i Afriku. Putovao je s još jednim motociklistom, Nizozemcem Fokkeom, a putem je sretao brojne putnike koji su nastavljali putovati s njima. No, u malijski grad Timbuktu stigao je dan prije Fokkea i tamo su ga zarobili pripadnici al-Qaede. Stephenovu ocu u Johannesburgu to je telefonom javila Fokkeova majka, a on je nazvao kći u London, koja je bila kod Catherine.

Stephena i suputnike, Nizozemca Sjakkea i Šveđana Johana, otela je militantna organizacija a-Qaeda u islamističkom Magrebu (AQIM) koja je otimala zapadnjačke taoce i mijenjala ih za islamističke zatvorenike i novac.

Potraga i novi život

Svake dvije semdice mijenjali su kampove, a navečer su ih stavljali u lance. Njegova je porodica bila optimistična u vezi s pregovorima, ali nakon niza prevrata i izmjena moći u Maliju, na vlast je došla al-Qaeda, i sve su se mogućnosti otvorile. Na YouTubeu se pojavio video sa Stephenom i Johanom u kojem govore da im je dobro, a drže omotnice. Ta pisma su im napisale porodice, ali Stephen nikad nije pročitao svoje.


(TBT)