INFANTILNI CERIĆ TEŠKO OPTUŽUJE ALIJU Cerić: Tražio sam od Izetbegovića da zabrani rad Islamske aktivne omladine i on to nije dao

14.11.2017. u 13:01

POLITIKA

Bliski suradnici i ratni saborci Alije Izetbegovića sumnjaju u vjerodostojnost Cerićevih tvrdnji, jer su ga smatrali infantilnim i nametljivim čovjekom skolonom improvizacijama i smicalicama nedoličnim funkcije koju je obnašao


FOTO: Cerić (Screenshot, FACE TV)

Mustafa Cerić je gostovao u “Centralnom dnevniku” Face TV. On je govorio o dešavanjima na političkoj sceni Bosne i Hercegovine i događajima u i oko Islamske zajednice BiH. Također, Cerić je ispričao kako je u vrijeme kada je bio reis bio izložen strašnom pritisku od određenih snaga da zatvori, odnosno zabrani rad Aktivne islamske omladine. Reis je otišao kod rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića i tražio pomoć države da se zabrani rad AIO. Predsjednik Alija Izetbegović nije dozvolio Mustafi Ceriću da to uradi, pozvao ga je da razgovara sa aktivistima Aktivne islamske omladine.

Tako je bivši reisul-ulema iznio veoma tešku optužbu na predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, odnosno predsjednika SDA. Kao što je poznato rad Aktivne islamske omladine je i zvanično zabranjen, a nekoliko njenih pripadnika osuđeni su zbog raznih kriminalnih aktivnosti.

Ako se ovoj Cerićevoj tvrdnji doda i tvrdnja da su Rasim Delić, kao komandant Armije BiH, i Bakir Alispahić, kao ministar MUP-a, bili pripremili i svojim potpisima odobrili akciju pod kodnim imenom „Vranduk“ s ciljem hapšenja nekih pripadnika odreda „El Mudžahid“, za koje se sumnjalo da su počinili razna krivična djela, posebno djela ratnog zločina, onda ova Cerićeva tvrdnja ide u prilog onima koji politiku i ideologiju Aliju Izetbegovića povezuju sa radikalnim islamom, odnosno selefizmom.

Opet bliski suradnici i ratni saborci Alije Izetbegovića sumnjaju u vjerodostojnost Cerićevih tvrdnji jer su ga smatrali infantilnim i nametljivim čovjekom skolonom improvizacijama i smicalicama nedoličnim funkcije koju je obnašao.

Malo je poznato u javnosti da je upravo bivši reis izvršio pritisak na Aliju Izetbegovića da se uhapsi Mušan Topalović Caco. I nije to Cerić uradio da bi ga spriječio u njegovim zločinima, već stoga što su  ga njegovi vojnici zaustavili na jednom punktu u gradu dok se vozio u autu i tako mu povrijedili sujetu!

 

(TBT)