UŽASNUT ZLOČINIMA Trudaeu razgovao sa Kyi o krizi u Arakanu

14.11.2017. u 13:01

GLOBAL

Specijalni predstavnik Kanade za Mijanmar Bob Rae izjavio je kako je glavna tema razgovora sa Kyi bila zločini nad Rohingya muslimanima u Arakanu, te kako je Trudeau tokom razgovora istakao koliko je užasnut dešavanjima u mijanmarskoj regiji


FOTO: Trudaeu (AA)

Kanadski premijer Justin Trudeau i ministrica vanjskih poslova i državna ministrica zadužena za rad Predsjedništva Mijanmara Aung San Suu Kyi razgovarali su o krizi u Arakanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Specijalni predstavnik Kanade za Mijanmar Bob Rae za medije je potvrdio kako je Trudeau, koji boravi u Vijetnamu povodom Samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), održao sastanak sa Kyi u gradu Da Nangu, a trajao je 45 minuta.

Rae je dodao kako je glavna tema razgovora sa Kyi bila zločini nad Rohingya muslimanima u Arakanu, te kako je Trudeau tokom razgovora istakao koliko je užasnut dešavanjima u mijanmarskoj regiji.

Kazao je kako kako će o pitanju Arakana narednih dana biti govora i u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

Arakanski muslimani, Rohingye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a od 25. augusta se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je porušila najmanje 200 muslimanskih sela iz kojih je najmanje 603.000 mještana primorano na bijeg ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja.

Šef bangladeške diplomatije Abul Hasan Mahmood ranije je izjavio da je najmanje 3.000 muslimana ubijeno.


(TBT)