KASTRIRANJE MUSLIMANA Latić: Islamska ulema već dva stoljeća 'sjedi u krilu' stranih agentura!

14.11.2017. u 13:01

KOLUMNA

Ako neko misli da se radi o osmišljenim geopolitičkim ciljevima da se zaista Saudijska Arabija učini velesilom, za kakvom vapi cijeli islamski svijet, i da će se Kraljevina i vjerski transformirati od radikalno vehabističke monarhije u domovinu umjerenih i tolerantnih muslimana, kako najavljuje prijestolonasljednik princ Bin Salman, grdno se vara

Piše: Nedžad Latić, thebosniatimes.ba

U islamskoj filozofskoj tradiciji, vjerovatno kao i u drugim velikim monoteističkim religijama, u definiranju pojavnog svijeta polazi se od činjenice da sve što se zbiva i događa u ovom stvarnom, pojavnom  (zahir) svijetu, ima svoje uzroke i uporište u duhovnom, onostranom (batin) svijetu. Rizikujući da neki filozofi i teozofi pobiju ovakvo moje stajlište iznosim ga jer nemam namjeru zapodjenuti nikavu filozofsku raspravu o stanju muslimana u savremenom svijetu, već ukazati na odsutvo bilo kakvog valjanog islamskog mišljenja, osim eto tako-nekakvih filozofsko-teozofskih naglabanja. Pojednostavljeno rečeno, sve što se dešava muslimanima diljem svijeta, a milioni muslimana preživljavaju nesnosne patnje svake vrste, uzrokovano je odsustvom uma i siromaštvom duha.

'Boginje uništenja' muslimana

Kako drugačije objasniti da neko u dvadesetprvom stoljeću  u UN-u razmatra prijedlog ministra Mianmara da se kastriraju muslimani Rohingya, a nakon  što je nad njima izvršen genocid i usljed čega ih je oko 600 hiljada prebjeglo i našlo utočište u Bangladešu, jednoj od najsiromašnijih i najgladnijih zemalja svijeta. Ovaj jezivi cinizam upotpunjava pojava mianmarske de facto čelnice Aung San Suu Kyi, koja je ovih dana prvi puta posjetila područja pogođena etničkim nasiljem kada je uputila „snažan poziv ljudima da se ne svađaju.“

Jest Suu Kyi, inače dobitnica Nobelove nagrade za mir, kritizirana od međunarodne zajednice jer se nije više zauzela za Rohingye, ali se nije suočila sa adekvatnim osudama i prezirom svjetske javnosti zbog nedjela koja se čine muslimanima!  

Fenomen nobelovke Suu Kyi, odnosno ideja kastriranje muslimana uopće nije nova. Koliko se sjećam, pa da na to podsjetim i muslimane, baš ovih dana kad je bila obljetnic atentata (1984) na premijerku Indije Indiru Gandhi, kastriranje muslimana je započeto u Indiji za vrijeme njene vladavine. Muslimani diljem svijeta, pa  i Bošnjaci, blagonaklono su gledali na njenu politiku tako da mnoge Bošnjakinje nose njeno ime.

U svojoj autobiografiji Indira Gandi piše koliko su na nju uticali deda Motilal Nehru, istaknuti nacionalni lider i dva puta predsjednik Kongresne stranke, i otac Javaharlal Nehru, koji je, nastavljajući očevu borbu za nezavisnost, postao prvi premijer Indije. Dok su joj se roditelji nalazili u zatvoru, što se dešavalo često tokom njenog burnog politički obojenog djetinjstva, gospođa Gandi je ispričala da se kao djevojčica nije igrala lutkama već olovnim vojnicima. Na čelu kolone vojnika uvijek je bila figurica sa bijelim štitom, na kome se nalazio crveni krst, što nas navodi na zaključak da se Indira identificirala sa Jovankom Orleankom. Ona je stalno vodila vojnike-igračke u borbu, nagovještavajući time da će u temeljima njene karijere biti sukobi. Time je možda čak predskazala i svoju mučeničku smrt od ruke dvojice tjelohranitelja Sika, koji su joj se osvetili za slanje vojske na Zlatni hram, njihovo najveće svetilište u Amritsaru. Vrlo je indikativno da su je politički protivnici prozvali „boginjom uništenja“ i da su na nju gledali kao na lidera koji stalno izaziva političke sukobe, ističući da joj nedostaje pomiriteljska vještina, kakvu su imali njeni roditelji. Za nju se veže tvrdnja da je započela kastriranje muslimana koje su nastivili i njeni sinovi Rajiv i Sanjaj. Za Sanjaja se tvrdi da je davao tranzistor na poklon kastiranom muslimanu.

Dakle, kastriranje muslimana na Dalekom istoku nije od jučer i taj zločin ima svoj kontinuitet od premijerke Indire Ghandhi do nobelovke Suu Kyi.

Hiroviti princ

A kontinuitet genocida nad muslimanskim manjinama u nemuslimanskim sredinama, posebno na tzv. marginama islamskog svijeta, stavlja i bosanske muslimane ispred naroda Rohingya. Ne znam šta se u svijetu može promijeniti da bi prestalo ubijanje muslimana, posebno tamo gdje su muslimani manjina.  To bi trebale činiti velesile islamskog svijeta poptu Saudijske Arabije i Irana. Ali, avaj, zar zbog njihovog međusobnog sukoba u Jemenu ne umiru Huti u većem broju čak i od Rohingya?! A kako  stvari sada stoje sa vrtoglavim političkim usponom mladog princa Muhammeda bin Salmana Bliski istok se usijao. Već su pale crne prognoze da bi novi konflikt na Bliskom istoku, nakon Jemena i Sirije, a u kojem bi učestvovale Iran i Saudijska Arabija bio rat do istrjebljena. Strahovi svijeta su veći jer mladi princ sa inicijalima „MBS“ donosi hirovite odluke i sebi daje mesijasnku ulogu obnove kraljevstva. Jednostavno je proglasio da sve što se dešavalo za proteklih 30 godina, dakle poslije  njegovog rođenja, nije bila Saudijska Arabija. Zato je on tu, trebaju shvatiti Saudijci, i slijediti ga kao istinskog mesiju i bespogovorno podržavati  u blokadi Katara i u ratu protiv Irana. I ako neko misli da su to osmišljeni geopolitički ciljevi da se zaista Saudijska Arabija učini velesilom, za kakivom vapi cijeli islamski svijet, i da će se kraljevina i vjerski transformirati od radikalno vehabističke monarhije u domovinu umjerenih i tolerantnih muslimana, kako najavljuje prijestolonasljednik princ Bin Salman, grdno se vara.  Najlakša bi bila dilema da li princ vara i laže, jer je vrlo teško povjerovati da govori istinu posebno kad je u pitanju odnos prema islamu. Motivi MBS-a su vjerovatno iracionalne prirode i samo zato što je neko princ tako bogate zemlje kao što je Saudijska Arabija, može se rukovoditi hirovima, a ne smislenim procjenama pri donošenju tako teških odluka po njegovu zemlju. Njegov napad na Katar, na primjer, mnogi smatraju da je motiviran zavišću i ljubomorom što je Katar pet godina zaredom najbogatija zemlja na svijetu i što je dobila pravo organiziranja svjetskog prvenstva u nogometu. Ma kakva Al Jeezera?! Ni u njoj nije problem, jer je ta televizija nekoliko godina lagala o klanju i ubijanju muslimana u Jemenu i prikrivala zločine koje je tamo počinila vojska Saudijske Arabijepod komandom mladog pinca MBS-a.

U ideološko-vjerskom smislu akutni problemi podvode se pod sektaški sukob ši'ija i vehabija, odnosno Muslimanske braće i vehabija. Neosporno je da sukob ši'ija generalno sa sunijama datira stoljećima jer se radi o jednoj od najsatrijih šiizmi i raskola u islamu. Međutim, manje više sve vjerske i ideološko- političke pokrete, pa tako i procese na Bliskom i Srednjem istoku u proteklom stoljeću kreirao je strani um i nisu produkt i rezultat islamkog ni ideološko-političkog ni vjerskog uma. Tako svakim danom biva sve jasnije da vehabizam kao i Muslimanska braća imaju intelektulanu inspiraciju u učenjima Muhammeda Abduhua i Ibn Taymiye, a da su u izvedbenom smislu bila pod patronatom i mentorstvom stranih agentura od MI6, Mosada do CIA. Tako da su Lorence od Arabije i(li) neki od potomaka dinastija Rothschilda više doprinjeli nastanku vehabizma pa i Muslimanske braće nego sam Abdul Vehab i Hasan El Benna. Teoretičari skloni ovakvim tvrdnjama i danas vjeruju da vascijela ulema iliti intelgijacija islamskog svijeta „sjedi u krilu“ stranih agentura i da stoga ne postoji slobodno islamsko mišljenje. Prevedeno na nešto banalniji, ali vjerovatno tačniji jezik razumljiv ugnjetenim muslimanima, oni su već par stoljeća duhovno kastrirani. Pa ih stoga i danas mogu kastrirati i biološki!

 

(TBT)