KRALJEVSTVO STRAHA: Prinčev ključ i šuškavi ceh

13.11.2017. u 01:19

BUSINESS

Ono što se dešava u Saudijskoj Arabiji ovih dana puni naslovne strane svjetskih medija


FOTO: Bin Salman (Reuters)

Naređenje princa prijestolonasljednika Muhammeda bin Salmana da uhapsi prinčeve i članove kraljevske porodice šokiralo je mnoge.

Sada se šuška da bi ovo čišćenje moglo da popuni državnu kasu sa čak 800 milijardi dolara u imovini koja je oduzeta od uhapšenih – jer su svi članovi saudijske elite.

Špekulacije idu toliko daleko da izazivaju zabrinutost da bi situacija mogla da se otrgne kontroli.

Kako pišu tamošnji mediji, zabrana putovanja izdata je za više vladinih zvaničnika, među kojima su i rukovodioci Aramka.

Naravno, u krugovima naftne industrije ovo pokreće pitanje oko Aramkovog lansiranja IPO, a osim toga, ide se dalje i pitaju – šta će biti s cijenama nafte, ako se nastavi tenzija.

Međutim, neki analitičari ne vjeruju da bi princ dozvolio da se ugrozi IPO Aramka, posebno jer je među prvim zagovornicima tog poteza, a osim toga, izlazak na berzu bi osigurao sredstva za njegov program reformi.

Ukoliko IPO bude uspješan, kao što bi princ želio, moguće je da cijene nafte skoče, mnogo nego što su sada.

Teško je predvidjeti kako će se dalje ova situacija razvijati, pišu mediji. Neki, poput Dennisa Gartmana, upozoravaju da iako je neposredan uticaj najnovijih saudijskih događaja pozitivan za cijene, na duži rok biće negativan, jer je takva nestabilnost neodrživa.

Drugi, poput trgovinskih analitičara Morgan Stanlya, revidiraju svoje prognoze cijena nafte, podstaknuti ovim istim događajima.

Postoje i glasine koje koji sugeriraju da bi Saudijska Arabija mogla napraviti obrnut potez na slijedećem sastanku OPEK, posebno usljed napetosti s Iranom.

U međuvremenu, luksuzni hotel u kome su privremeno smješteni uhapšeni prinčevi Rich Carlton u Rijyadu, u potpunosti je rezerviran do februara, a prema informacijama koje se mogu naći na stranici hotela, svi gosti su zamoljeni da odu ili otkažu svoje rezervacije.


(TBT)