ŠOKANTNA CIFRA Saudijski državni tužilac otkrio koliko su novca KORUMPIRANI PRINČEVI pokrali iz državnih rezervi

11.11.2017. u 09:33

BUSINESS

Državni tužitelj Saudijske Arabije šeik Saud al-Mojeb izjavio je kako vlasti procjenuju kako je najmanje 100 milijardi dolara pronevjereno putem sistematske korupcije i prevara u posljednjih nekoliko decenija" u toj državi


FOTO: Mojeb (Photo courtesy: Social media)

Šeik Saud al-Mojeb je kazao kako je 208 osoba privedeno na saslušanje u istrazi u okviru borbe protiv korupcije u Kraljevini.

Komitet protiv korupcije, koji je pratio hapšenja, tvrdi kako ima dokaze da je otkrivena široko rasprostranjena korupcija.

Državni tužitelj Saudijske Arabije šeik Saud al-Mojeb izjavio je u četvrtak kako vlasti ove države, "na osnovu istraga obavljenih u posljednje tri godine, procjenuju kako je najmanje 100 milijardi dolara pronevjereno putem sistematske korupcije i prevara u posljednjih nekoliko decenija" u toj državi, prenosi agencija Reuters.

Mojeb je kazao kako je 208 osoba privedeno na saslušanje u istrazi u okviru borbe protiv korupcije, od čega je bez podizanja optužnnice oslobođeno sedam osoba.

Navodi se kako je on ponovio da uobičajene privredne aktivnosti nisu narušene ovom borbom protiv korupcije i kako su zamrznuti samo lični tekući računi u bankama, a ne i korporativni.

"Kompanije i banke slobodne su nastaviti s transakcijama kao i do sada", poručio je Mojeb.

Deseci uhapšenih

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je u ponedjeljak kako ima veliko povjerenje u saudijskog kralja Salmana i prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, povodom masovnih hapšenja zbog korupcije saudijskih prinčeva i bivših ministara, poslanika i biznismena.

Trump je na svom Twitter nalogu napisao kako "oni tačno znaju šta rade" i kako su nekih od tih ljudi, prema kojima su se strogo ponijeli, "muzli" državu godinama, prenosi Reuters.

Vlada Saudijske Arabije uhapsila je prošle sedmice 11 prinčeva i 38 bivših ministara, poslanika i biznismena.

Novoosnovani Komitet protiv korupcije u Saudijskoj Arabiji, koji je pratio hapšenja, saopćio je kako ima dokaz da je otkrivena široko rasprostranjena korupcija, javio je AP.


(TBT)