RINGE, RINGE RAJA... Nakon KOKE doći će na red i ZLAJA

09.11.2017. u 07:05

MARKER

Tužiteljstvo tereti Kemala Kačapora, bliskog suradnika Zlatka Lagumdžije, da je bio na čelu "zločinačke organizacije"


FOTO: Lagumdžija, Kurteš (Public)

Kako saznaje portal "SB" iz policijskih izvora, na čelu kriminalne organizacije koju su po nalogu Tužiiteljstva BiH rano jutros uhapsili pripadnici Uprave policije FMUP-a u Sarajevu, nalazio se Kemal Kačapor, ekspert za informacione tehnologije i dugogodišnji bliski suradnik Zlatka Lagumdžije, bivšeg predsjednika SDP-a Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH sumnjiči Kačapora da je zajedno sa Draganom Miokovićem, savjetnikom bivšeg ministra FMUP-a Predraga Kurteša (koji je također uhapšen), tokom 2013. sklopio fiktivni ugovor o nabavci informatičke opreme za Federalni MUP kojim je ova institucija oštećena za oko milion konvertibilnih maraka.

Kemal Kačapor je asistent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, odakle dolazi  i Zlatko Lagumdžja, kao i bivši direktor "Elektroprivrede BiH" Elvedin Grabovica. Lagumdžija je Kačapora, kao svog provjerenog suradnika i SDP-ovca, postavio za člana Nadzornog odbora "Bh Telecoma" gdje se nalazio četiri godine.

Kačapora se povezuje sa privatnom firmom "BS Telecom",  koju su svojevremeno osnovali istaknuti SDP-ovci bliski Lagumdžiji, a preko koje su izvlačene ogromne količine novca  ne samo iz "BH Telecoma", nego i iz "Elektroprivrede BiH", "Autocesta BiH" i "Željeznica BiH".

Zanimljivo je da je Kemal Kačapor imao kancelariju u zgradi "Elektroprivrede BiH", ali i Ministarstva zdravlja Federacije u vrijeme kada je ministar bio još jedan SDP-ov ugledni član, Rusmir Mesihović, poslanik u Parlamentu Federacije.

Uprava policije Federacije pokrenula je istragu o kriminalu u FMUP-u na temelju izvještaja o reviziji u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova za 2013. godinu. Prije nekoliko mjeseci Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije, kazao je za medije da su pripadnici policije saslušali Predraga Kurteša, ministra FMUP-a, i njegovog savjetnika Dragana Miokovića, dugogodišnjeg policajca.

Prema izvješću federalnih revizora, FMUP je preko dvije fiktivne firme iz Austrije i Tuzle nabavio informatičku opremu bez javnog natječaja, čime je budžet oštećen za milion maraka.

U Austriji je poslovni partner Kemala Kačapora bio izvjesni Aleksandar Ristić koji je nedostupan pravosudnim organima BIH. 

 

(TBT, S.B.)