MOSKVA STALA UZ SRBE U SS UN! Moskva išamarala Inzka i optužila ga da je srbomrzac

09.11.2017. u 02:32

MARKER

Zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN Vladimir Safronkov optužio visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka za srbofobiju i gubitak veze sa realnošću


FOTO: Inzko, Dodik (Tanjug, Reuters)

Predsjednik entiteta RS-a Milorad Dodik je odbacio kao netačne njegove navode u najnovijem izvještaju Savjetu bezbjednosti UN da je Dodik, nakon što su mu SAD uvele sankcije, smanjio učestalost poziva na nezavisnost RS i raspad BiH.

Neprihvatljiv izvještaj

Inzko je podnio izvještaj pred SS UN o stanju u BiH, a Safronkov je taj njegov izvještaj ocijenio kao najneobjektivniji u posljednjih osam godina, prenijela je agencija Tass.

Safrankov je, prenosi ruska agencija, rekao da taj dokument manje govori o realizaciji mirovnog sporazuma, a više predstavlja skup napada na Republiku Srpsku.

Ti napadi su, rekao je Safronkov, izabrani tendenciozno i pristrasno što su, nažalost, već u sali prihvatile neke delegacije.

Prema njegovim riječima, iz Inzkovog izvještaja proizilazi samo jedno - da su za sve probleme u BiH krivi samo Srbi.

„Svakome ko je iole upoznat sa situacijom u BiH, jasno je da je slika, koju je predstavio visoki predstavnik, daleko od stvarnosti, da dovodi u zabludu i pokazuje da je autor izgubio dodir sa realnošću - rekao je Safronkov.

Zabrinutost, kazao je, izaziva to što Inzko naginje ka neprikrivenoj srbofobiji, kao i to što je svoje svakodnevne aktivnosti sveo na razjašnjavanje odnosa sa Banjalukom i lobiranje za euroatlantske integracije BiH, uprkos sadržaju njegovog mandata i unutarpolitičkoj realnosti u zemlji gdje boravi.

Safronkov je podsjetio da Inzko predstavlja međunarodnu zajednicu u cjelini, a ne njene pojedine članove, i to po njegovom izboru.

„On je dužan sprovoditi usaglašenu liniju, a ne da izvršava nečije pojedinačne naloge i da se rukovodi ličnim animozitetima“, istakao je Safronkov.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik u BiH ne bi trebalo da se bavi antagonizmima, već dobrosavjesnim izvršavanjem svojih obaveza.

 „Ovakav pristup podrazumijeva podsticanje procesa nacionalnog pomirenja, unutrašnjeg političkog uzajamno uvažavanog dijaloga, kompromisa i konsenzusa i, naravno, poštovanja mišljenja svih strana“, kazao je Safronkov.

Inače, Rusija je podržala Rezoluciju Savjeta sigurnosti UN o nastavku vojne operacije EU u Bosni i Hercegovini, ali je još jednom oštro kritizirala visokog predstavnika.

Sve same laži

Inzko je, tvrdi lider RS Milorad Dodik, u svom izvještaju Savjetu sigurnosti UN "nastavio da laže o Srpskoj, a nije se ni osvrnuo na Federaciju BiH, ni na nivo BiH gde vlast ne funkcionira, gdje se ne sprovodi Reformska agenda".

Dodik smatra da Inzko treba da ide iz BiH ocjenjujući da je njegova riječ beznačajna.

„Prije nas je boljelo to što je govorio, a sada nas nasmijava“ rekao je Dodik.


(TBT)