VARŠAVA NE SLUŠA Gall: EU mora dovesti Poljsku u red, inače nas čekaju problemi

11.11.2017. u 12:52

KOLUMNA

Postupci poljske vlade ne predstavljaju samo unutarnju prijetnju. Prijete i vrijednostima Evropske unije i potkopavaju vjerodostojnost njezinih nastojanja da promiče ljudska prava diljem svijeta

Piše: Lydia Gall, thebosniatimes.ba

Otkada je došla na vlast u oktobru 2015. godine, poljska stranka Pravo i pravda (PiS) uvelike se potrudila da ukine europske protokole namijenjene suzbijanju zloupotrebe moći od strane vlade, na kojima se temelje funkcionalne demokratije.

U demokratiji potreba za zaštitom ljudskih prava nameće granice na vladine ovlasti i, u slučaju da ta zaštita ne funkcionira, u teoriji bi trebalo biti moguće zbog toga dobiti naknadu preko nezavisnih sudova.

No, varšavska vlada nepravilno se služila svojim demokratskim mandatom i parlamentarnom većinom kako bi polako uklonila dijelove ovih osnovnih pravnih mehanizama.

U nedavno objavljenom izvještaju nevladina organizacija Human Rights Watch opisala je što je tokom protekle dvije godine PiS poduzeo kako bi vrhovne sudove i imenovanja sudaca stavio pod svoju kontrolu. Uveo je zakone koji ograničavaju slobodu medija, dodatno ograničio ženska reproduktivna prava zabranom "pilule za jutro poslije", tajnoj službi povećao ovlasti nadzora protiv terorizma, kršio prava tražitelja azila na granici s Bjelorusijom, ograničio slobodu okupljanja i nastajao ograničiti financiranje nevladinih skupina."

Poljska - problematično dijete EU-a?

Vladini potezi nisu samo politički potezi. Oni potkopavaju prava svih Poljaka jer bi se svi u nekom trenutku trebali obratiti nezavisnim ustanovama poput sudova ili policije za zaštitu vlastitih prava i interesa.

Ključni regionalni stručnjaci i institucije s kojima je Poljska povezana, poput Evropske komisije ili Evropskog suda za ljudska prava, izrazili su zabrinutost i pozvali vladu da promijeni smjer.

No, poljska je vlada odbacila kritike, pozvala se na nacionalnu suverenost i većinom je ignorirala njihove preporuke.

Građani bi trebali moći vjerovati svojim vladama da će poštovati osnovna prava poput slobode govora, slobode okupljanja i privatnosti.

Trebalo bi biti normalno da demokratski izabrana vlada nastoji raditi unutar vladavine prava, umjesto da je aktivno potkopava.

Ako se to ne događa, nužno je da EU nešto poduzme po tom pitanju."

Varšava ne sluša

"Komisija je 2016. godine po prvi put pokrenula proces za rješavanje sustavnih prijetnji vladavini prava u državama članicama. Kao dio toga procesa, poznatoga i kao "mehanizam vladavine prava", Komisija je poljskoj vladi izdala tri seta preporuka.

Jedan set odnosio se na potrebu za povlačenjem zakona koji je paralizirao rad ustavnog suda, drugi je bio za odbacivanje mjera koje se miješaju u nezavisnost pravosuđa, i treći se odnosio na politički utjecaj na imenovanje i razrješenje sudaca na zajedničkim sudovima. Poljska ih je vlada sve ignorirala.

Postupci poljske vlade ne predstavljaju samo unutarnju prijetnju. Prijete i vrijednostima Evropske unije i potkopavaju vjerodostojnost njezinih nastojanja da promiče ljudska prava diljem svijeta.

Već smo vidjeli kako je neuspjeh EU-a da poduzme mjere protiv mađarskog potkopavanja demokracije ohrabrio poljske čelnike da postupe isto.

Komisija bi trebala poduzeti sljedeći korak prema postupku vladavine prava i pokrenuti Članak 7(1) Evropskog vijeća. Na kraju, ako poljska vlada ne promijeni smjer, to bi moglo rezultirati suspenzijom glasačkih prava te zemlje u vijeću Evropske unije. I Evropski parlament i zemlje članice EU-a u Vijeću trebaju poduprijeti takav postupak Komisije. O tome ovisi vjerodostojnost same Unije.


(TBT, EUobserver)