OTVARANJE LOUVREA U ABU DHABIU: Pola milijarde samo za prava korištenja imena

11.11.2017. u 12:52

KULTURA

Očekuje se da će muzej u prvih nekoliko dana po zvaničnom otvaranju 11. novembra posjetiti oko 5.000 ljudi


FOTO: (AP)

Muzej Louvre u Abu Dhabiju zvanično će biti inauguriran danas, uz najavljen dolazak francuskog predsjednika Emanuela Macrona

Vrata za posjetioce otvaraju se 11. novembra, a predstavnici medija već su imali prilike upoznati se sa ovim novim biserom arhitekture i umjetnosti.

Očekuje se da će muzej u prvih nekoliko dana po zvaničnom otvaranju 11. novembra posjetiti oko 5.000 ljudi.

"Ovo je međunarodni muzej i očekujemo posjetioce iz cijelog svijeta, svako će pronaći nešto za sebe, iz svoje kulture", rekao je Mohamed al-Mubarak, predsjedavajući organizacije za kulturu i turizam Abu Dhabija. Muzej je projektirao francuski arhitekta Jean Nouvel, a u postavci će se naći niz ikoničkih umetničkih radova kao što su oni s potpisom čuvenog Mondriana, Van Goga…

Otvaranje Louvra Abu Dhabi, prvog muzeja koji nosi ime čuvene institucije van Francuske, kasnilo je pet godina a dešava se deceniju nakon što su se Francuska i UAE dogovorili oko 30-godišnjeg partnerstva navodno vrijednog 1,1 milijardu dolara, uključujući skoro pola milijarde samo za prava korišćenja imena Louvre.

Koncept će se razlikovati od pariskog Louvra, gdje se svaka epoha nalazi u odvojenoj dvorani. Eksponati u Abu Dhabiju će biti vezani zajedničkom temom nevezanom uz historijsku lentu. Tako će u jednoj dvorani biti izložena izdanja Kur'ana, Biblije i Tore, a u drugom skulpturalno stvaralaštvo prije naše ere i djelo savremenog francuskog umjetnika XX vijeka Iva Klajna.


(TBT)