KRAJ VOJNE HUNTE?! Sisi: Ne doliči mi jedan dan biti predsjednik ako za to ne postoji volja naroda

09.11.2017. u 02:29

BLISKI ISTOK

Egipatski predsjednik Abdulfettah es-Sisi dao je signal da će se kandidovati na predstojećim predsjedničkim izborima 2018., ali da neće biti kandidat i na izborima 2022. godine


FOTO: Sisi (AA)

Egipatski predsjednik Abdulfettah es-Sisi dao je signal da će se kandidirati na predstojećim predsjedničkim izborima 2018., ali da neće biti kandidat i na izborima 2022. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Sisi je u razgovoru sa novinarom američke televizije CNBC istakao kako će poštovati Ustav Egipta, prema kojem se moguće samo dva puta kandidirati na predsjedničkim izborima, te time nagovijestio i svoju kandidaturu.

"Sve dok ne postoji volja naroda ne doliči mi niti jedan dan sjediti na predsjedničkoj stolici. To ne govorim radi TV intervjua, već prema principima u koje vjerujem. Neću se kandidirati za treći mandat, niti smatram da se zbog toga treba mijenjati ustav", rekao je Sisi.

Dodao je kako će sljedeći predsjednički izbori u Egiptu biti održani u martu ili aprilu 2018. godine, te poručio kako još uvijek nije zvanično objavio kandidaturu, ali da će sigurno biti kandidat.

U Ustavu Egipta piše da "mandat predsjednika zemlje traje četiri godine. Njegov mandat počinje dan nakon sto bude okončan mandat njegovog prethodnika. Nakon prvog mandata ima se pravo kandidovati još jednom.


(TBT)