ZEMLJOTRES U 'KRALJEVSTVU TIŠINE' Kashoggi: Saudijski princ je kao PUTIN

09.11.2017. u 02:28

ANALITIKA

Sam Muhammed bin Salman je kupio jahtu vrijednu 500 miliona dolara prije samo dvije godine i posjeduje još ko zna kakvu ekstravagantnu imovinu, dok hapsi druge bogataše i zamrzava njihovu imovinu

Piše: Jamal Kashoggi, thebosniatimes.ba

Subotnja hapšenja visokih zvaničnika, članova kraljevske porodice i biznismena milijardera potresla su svjetsku političku scenu. Iako je to učinjeno pod izgovorom borbe protiv korupcije, očigledno je da saudijski prijestolonasljednik stoji iza hapšenja i da ih je naredio kako bi sebi očistio put do prijestola.

Saudijska kraljevska porodica vidi sebe kao glavnu stranku, dijeli moć i vlada pomoću saglasnosti u aranžmanu koji je u velikoj mjeri nejasan.

Kako kaže, ono što je apsolutno jasno nakon ovog događaja bez presedana jeste to da krunski princ Muhamed bin Salman radi na centralizaciji sve moći i učvršćivanja njegove pozicije.

Ova čistka pokazuje potpunu netoleranciju prema čak i najblažoj kritici prema prinčevim reformama.

Mnogi od nas koji živimo izvan Saudijske Arabije plašimo se da se vratimo kući jer bi mogla da nas zadesi ista sudbina. Naše porodice su na meti.

U Saudijskoj Arabiji je korupcija drugačija nego u većini drugih zemalja jer nije ograničena samo na "mito u zamjenu za neki ugovor, ili skup poklon za člana vlade ili princa".

Umjesto toga, u Saudijskoj Arabiji visoki zvaničnici i prinčevi postaju milijarderi pomoću ugovora koji su ili "enormno naduvani" ili u najgorem slučaju potpuna varka.

Godine 2004. Lawrence Wright je za New Yorker pisao o "Kraljevstvu tišine" o tome kako je veliki projekat izgradnje kanalizacije u Yeddah bio samo postavljanje poklopaca šahtova svuda po gradu, bez cijevi ispod njih. Ja kao tadašnji urednik jednog velikog lista mogu reći da smo svi znali, a niko nikada nije izvjestio o tome. Drugi primjer je gradnja aerodroma na pogrešnoj lokaciji, samo da bi prinčevi vlasnici tog zemljišta imali korist. Oni su dobili zemlju besplatno od vlade i još dobili ogromnu kompenzaciju za tu imovinu.

Muhammed bin Salman je u intervjuu za "Bloomberg" prošle godine otkrio da je oko "80 do 100 milijardi neefikasno potrošeno svake godine, što je oko četvrtine cijelog saudijskog budžeta" u vrijeme naftnog buma od 2010. do 2014, godine

"Neefiksana potrošnja" je previše blag opis korupcije u Saudijskoj Arabiji, tako da sam ja, kao građanin Saudijske Arabije, nestrpljiv da vidim tome kraj.

Da li se 32-godšnji princ ponaša više kao Mihail Gorbačov ili Vladimir Putin u svojim namjerama? Da li je on na putu da zaista reformira čitav sistem? Ili jednostavno udara na dobropoznate figure kako bi dalje centralizirao moć u svojim rukama? Kako stvari danas izgledaju, rekao bih da se Muhamed bin Salman ponaša kao Putin. On sprovodi veoma selektivnu pravdu. Strogo kažnjavanje čak i najkonstruktivnije kritike i zahtev za potpunu lojalnost uz prijetnju ostaje veliki izazov prinčevoj želji da bude moderan, prosvećen lider.

Sam Muhammed bin Salman je kupio jahtu vrijednu 500 miliona dolara prije samo dvije godine i posjeduje još ko zna kakvu ekstravagantnu imovinu, dok hapsi druge bogataše i zamrzava njihovu imovinu.

On ne može biti iznad standarda koji postavlja za ostatak svoje porodice i za cijelu državu. I zato ja aplaudiram javnoj kampanji za zaustavljanje korupcije, ali i pozivam saudijske medije da preuzmu proaktivnu ulogu u podsticanju kompletnih i transparentnih istraga... Mi trebamo imati pravo da pričamo o važnim stvarima koje je potrebno uraditi da bi se ostvarila prinčeva vizija za našu zemlju. Mi više nismo kraljevstvo tišine.


(TBT, Washington post)