SEKS SKANDALI RUŽNIJI OD BREXITA May: Žrtve zlostavljanja moćnika da znaju, istražit ćemo sve

09.11.2017. u 02:28

POLITIKA

Predsjednica britanske vlade, čiji je ministar za odbranu Michael Fallon podnio ostavku, navela je da se u suštini narastajućeg skandala nalazi pitanje upotrebe i zloupotrebe moći


FOTO: May (John Stillwell/PA via AP)

Britanska premijerka Theresa May izjavila je danas da je duboko uznemirena zbog talasa optužbi o neprikladnom seksualnom ponašanju zvaničnika u parlamentu.

Reuters navodi da je Mayova kazala da žrtve zlostavljanja trebaju znati da će njhove žalbe biti na odgovarajući način istražene. Reuters navodi da je predsjednica britanske vlade, čiji je ministar za odbranu Mihael Fallon podnio ostavku, navela je da se u suštini narastajućeg skandala nalazi pitanje upotrebe i zloupotrebe moći.

Fallon je ostavku podneo prošle srijede, nakon što su se pojavile optužbe o njegovom neprimjerenom seksualnom ponašanju. On je u pismu, upućenom britanskoj premijerki, objasnio da ostavku podnosi jer njegovo prethodno ponašanje nije bilo u skladu sa visokim standardima koje pozicija ministra odbrane propisuje.

"Brojne optužbe pojavile su se protiv poslanika britanskog Parlamenta, a u prethodnih nekoliko dana i u vezi sa mojim pređašnjim ponašanjem. Mnoge od tih optužbi bile su lažne, ali prihvatam činjenicu da sam u prošlosti pao ispod visokog standarda zahtjevanog od Oružanih snaga koje imam čast da predstavljam", napisao je Fallon u pismu koje je objavio Kabinet britanske premijerke.

Fallon se početkom prošle nedjelje izvinio zbog incidenta iz 2002. godine kada je stavio ruku na koljeno jedne političke novinarke, ali nije ispitivan zbog tog incidenta.

Prvi državni sekretar i de facto zamjenik premijera Britanije Damijan Green demantirao je tvrdnje da je policija pronašla pornografiju na računaru u njegovoj kancelariji u Westminsteru tokom racije 2008. godine. Green je rekao da su optužbe bivšeg šefa policije u "Sanday timesu" apsolutno neistinite i politička kleveta, prenosi BBC.

Veliku Britaniju trese serija seksualnih skandala u koje su umješani političari na visokim pozicijama. Ministar za brigu o djeci u regionalnoj škotskoj vladi Mark Mckdonald podnio je ostavku pošto je priznao da se "neprimjereno" ponašao i tako postao najnovija osoba povezana sa skandalom seksualnog uznemiravanja u Britaniji.

Mckdonald se u saopćenju izvinio svima koje je uznemirio i onima koji su njegovo ponašanje smatrali neprikladnim, prenio je Reuters. "Neki od mojih prethodnih postupaka smatraju se neprimjerenim, iako sam ja vjerovao da je bilo šala ili prijateljsko ponašanje. Moje je ponašanje možda drugima bilo neprijatno ili dovelo do toga da se zapitaju o mojim namjerama", naveo je Mckdonald.

Očekuje se, ipak, da Mckdonald ostane poslanik u škotskom parlamentu kao predstavnik Škotske nacionalne partije u Aberdeenu.

Pored Mckdonalda, u srijedu je ostavku podnio i ministar obrane Mihael Fallon, koji je naveo da je njegovo ponašanje u prošlosti "bilo ispod visokih standarda", koji se očekuju uz njegovu funkciju.


(TBT)