PUTIN PROTJERAO SAD I IZ SREDNJE AZIJE: Sa Iranom i Indijom gradi novi gasovod!

06.11.2017. u 15:30

GEOPOLITIKA

Tokom posjete Vladimira Putina Iranu potpisan je memorandum o razvoju iranske energije u okviru kojeg će Gasprom započeti izgradnju gasovoda do Indije dužine 1.200 kilometara. Kroz ovaj gasovod će teći iranski gas


FOTO: Rouhani, Putin ((REUTERS)

Ostatak vijesti odnosio se na trilateralnu saradnju s Azerbejdžanom oko velikog infrastrukturnog projekta "Koridor sjever-jug" od St. Peterburga do iranske luke Bandar Abas i Indije i, naravno, razvoju situacije u Siriji i kako iskorjeniti ISIL.

Da sve bude još strašnije po SAD, ako i postoji nada za završetak gasovoda TAPI, to se može dogoditi samo uz pomoć Rusije, Kine i Indije u stabilizaciji Avganistana.

Projekt IPI

Gasovod do Indije zaslužuje puno više od dva retka, jer je riječ o projektu "IPI", koji povezuje Iran, Pakistan i Indiju, što je Washington smatrao za svoje ekskluzivno pravo kada je preko Avganistana namjeravao da Indiju snabdjeva gasom iz Turkmenistana.

U proteklih gotovo 16 godina američke vojne prisutnosti u Avganistanu je to bio neformalni cilj svih američkih administracija.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak potvrdio je da će Moskva i Teheran potpisati memorandum o razumjevanju za izgradnju novog gasovoda. Dodao je da će on biti dug 1.200 kilometara, da će povezati Iran i Indiju, ali i da će Gasprom imati važnu ulogu  razvoju iranskih gasnih polja duž budućeg gasovoda.

Iako ruski ministar nije naveo više detalja, jasno je da to nije stari IPI gasovod koji je trebalo da poveže sjeverni Iran i Indiju kroz istočnu pakistansku luku Gvadar i Baluchistan. Tu je i navodno podvodni dio u Persijskom zalivu.

Iako je danas Hillary Clinton politički mrtva, ona je bila jedna od glavnih prepreka za izgradnju gasovoda između Irana, Pakistana i Indije. Clintonova se grčevito borila za izgradnju gasovoda TAPI, koji bi povezivao Turkmenistan, Avganistan, Pakistan i Indiju, što je bio važan cilj  Clintonove administracije i prioritet spoljne politike Buša mlađeg.

Kada je Hillary Clinton bila na vrhuncu mandata kao državna sekretartka činilo se da je američki gasovod TAPI gotova stvar. Ali on nikada nije izgrađen, najvećim dijelom zbog nesposobnosti američke vojske da od Avganistana stvori mirnu i prosperitetnu zemlju.

Zapravo, do danas nisu izgrađeni ni jedan ni drugi gasovod. Ono što je malo poznato, TAPI je bio jedan od glavnih, ako ne i ključni razlog za nametanje sankcija Iranu 2012. godine i isključenje Islamske Republike iz sistema SWIFT, a ne nuklearni program.

Washington je smatrao za svoje ekskluzivno pravo da preko Avganistana Indiju snabdjeva gasom iz Turkmenistana

Troškovi avganistanskog rata, zavisno od procjene, iznose 600 milijardi dolara samo za američku stranu, ne računajući saveznike.

 Dakle, vitalne energetske infrastrukture za Pakistan i Indiju su odgođene za više od 10 godina samo kako bi se spriječio Iran da ojača uticaj u regiji. Bilo je važnije voditi rat za gasovod, nego dozvoliti stanovništvu u regiji pristup obilju jeftine energije.

Da sve bude još strašnije po SAD, ako i postoji nada za završetak gasovoda TAPI, to se može dogoditi samo uz pomoć Rusije, Kine i Indije u stabilizaciji Avganistana.

Šah - mat Moskve

S druge strane. gasovod Iran-Pakistan-Indija je najbolje rješenje za Indiju, puno isplativiji i bolji od američke verzije Turkmenistan-Avganistan-Pakistan-Indija.

Iz saopćenja ruskog ministra energetike jasno se može iščitati:

1. Indija više nije mogla čekati na američki gasovod, jer hitno mora osigurati energetske potrebe.

2. Američki uticaj u regiji, vojno u Iraku i Siriji, vrlo brzo nestaje.

3. Uticaj Hillary Clinton na spoljnu politiku danas je ravan nuli, a ona je bila jedna od glavnih zagovornika gasovoda TAPI.

4. Novi IPI gasovod će se moći povezati s turkmenistanskim ogrankom TAPI, ako ikada dođe do grada Multana u Pakistanu.

5. Rusija je veliki pobjednik i Gasprom može da proširi uticaj na Srednju Aziju.

6. Malo je vjerovatno da će Evropa nametnuti američke sankcije svojim kompanijama koje rade s Iranom i Rusijom na energetskim projektima

Osim toga, i Irak i Iran su u međuvremenu učinili ogromne diplomatske korake, koji su onemogućili osvetu SAD.

Washington sve što se događa tradicionalno smatra "rješivim problemom", iako se Trump bavi uglavnom unutarnjom politikom, a neokonzervativci, koji upravljaju spoljnom politikom, uopće nisu reagirali  na ovaj poraz.

Istina, SAD određene korake preduzima kako bi se sproiječila Kina u svom projektu Novog puta svile, ali Washington nema nikakav jasan i efikasan odgovor, osim dodatnog bombardiranja Avganistana, što s druge strane znači da njihov gasovod TAPI nikada neće biti izgrađen.


(TBT)