ČIZMA KRUNU ČUVA! Bin Salman: Ne bojimo se nikoga

06.11.2017. u 15:30

PROFIL

Saudijska Arabija uhapsila je 11 prinčeva i desetke sadašnjih i bivših ministara u antikorupcijskoj istrazi dok je jedan broj visoko rangiranih zvaničnika otpušten u sklopu preustroja vlade


FOTO: Bin Salman (EPA)

Saudijska državna televizijska stanica Al Arabija izvijestila je o hapšenjima nedugo nakon što je novi antikorupcijski odbor, na čelu s prijestolonasljednikom Muhamedom bin Salmanom, formiran izdavanjem kraljevskog dekreta, prenosi The National.

„Jedanaest prinčeva, deseci bivših ministara i četiri sadašnja ministra su uhapšeni. Zakoni će biti strogo primijenjeni na svakoga onoga ko je koristio javna sredstva u svoju korist i ko je zloupotrebljavaju svoje ovlasti i položaj. Ne bojimo se nikoga „, kazao je kralj Salman u prijenosu prikazanom na TV-u.

Uz brojne druge prinčeve i ministre u Saudijskoj Arabiji privedeni su milijarder Alwaleed bin Talal i Mutaib bin Abdullah, ministar zadužen za nacionalnu gardu. Navodi se kako se među uhapšenima nalaze dva sina kralja Abdullaha bin Abdulaziza, ministar za nacionalnu gardu princ Bin Abdullah i bivši emir Rijada princ Turki bin Abdullah.

Među uhapšenima nalaze se ministar ekonomije i planiranja te zemlje Adel bin Muhammed Fakih, komandant Pomorskih snaga Abdullah bin Sultan bin Muhammed, te mnogi drugi visokopozicionirani zvaničnici.

Val hapšenja uslijedio je nakon dekreta saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza kojim je došlo do revizije kabineta. Nakon revizije u saudijskom kabinetu formirana je i Komisija za borbu protiv korupcije.

Prema navodima saudijske državne novinske agencije Saudi Press Agency, zadatak odbora je da "očuva javna sredstva, kazni korupciju i one koji zloupotrebljavaju svoj položaj."

Odbor će također biti zadužen za pokretanje "istraga, izdavanja naloga za hapšenje, zabrane izlaska iz zemlje, zamrzavanje bankovnih računa, praćenje transakcija i sprečavanje transfera novca fizičkih i poslovnih lica bez obzira na njihov politički i društveni položaj".


(TBT)