NE PLAČE U ĆOŠKU Izetbegović: Ja nisam kandidat za člana Predsjedništva, ne volim tu vrstu posla

06.11.2017. u 15:30

TEME

"Nisam vam ja od onih koji odu u ćošak pa plaču. Svjesna sam svoje odgovornosti, znala sam šta me čeka. Svjesno sam ušla u ovaj posao, ovo je vrlo ozbiljan posao", navela je Izetbegović


FOTO: Izetbegović: (N1)

Na državnoj televiziji BHT emitiran je intervju sa generalnom direktoricom Kliničkog centra u Sarajevu koji je prethodno bio najavljen za 25. oktobar.

"Ne znam uopće što me komentiraju kao najutjecajniju ženu, ja se ne osjećam tako. Hvala vam što ste me pozvali na ovakav razgovor, mislim da je bilo krajnje vrijeme da u javnosti objasnimo neka dešavanja u Kliničkom centru", kazala je Izetbegović u intervjuu.

"Ja nisam po vokaciji osoba koja voli da se eksponira u javnosti, volim da radim posao. Međutim, očigledno je da nekad moram obratiti u javnost, pa evo, ovom prilikom sam se odlučila. Ja sam dala nekoliko intervjua zadnjih godinu i pol otkad sam došla na ovu poziciju, možda tri intervjua sve skupa, stalno se dešavaju neke situacije koje je možda potrebno dodatno objasniti".

"Nisam vam ja od onih koji odu u ćošak pa plaču. Svjesna sam svoje odgovornosti, znala sam šta me čeka. Svjesno sam ušla u ovaj posao, ovo je vrlo ozbiljan posao. Prošla sam sve stepenice koje su potrebne do nivoa direktora Kliničkog centra. Kao što znate, bila sam šefica jednog malog odjeljenja na ginekologiji, pa šefica većeg odjeljenja, pa šefica operacionog trakta...", navela je Izetbegović između ostalog.

Direktorica KCUS-a govorila je o odlascima doktora, između ostalih i o dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, o stanju na KCUS sada, u odnosu na stanje u kakvom ga je zatekla kada je preuzela funkciju prije godinu i pol dana.

"Klinički centar ima ugled, potresaju ga previranja i tračevi. To nije stručno mišljenje javnosti. Naš je posao da radimo zadatke, ispunjavamo obaveze prema pacijentima, da popravimo međuljudske odnose, status uposlenika, materijalni status...", kazala je dodavši da mjesta za rad na KCUS-u imaju svi oni koji vole da rade tu.

Istaknula je da se mora provesti reforma zdravstva, ali da ova institucija pruža mnogo bolju uslugu nego prije godinu u pol dana kada je ona došla tu.

"Slovom i brojem smo zaustavili sve troškove koji su bili viška, bahato trošenje", gdje je pomenula višednevna putovanja u SAD i spavanja u najskupljim hotelima.

"Odredili smo strategiju, fuzionirali odjele. Imali smo više od 500 šefova, to ne može biti tako", izjavila je za BHT dodavši da je KCUS zatekla u "opštem rasulu".

Na pitanje da li će biti krivičnih prijava protiv njenih prethodnika, odgovorila je:

"To ja ne radim. Ja radim svoj posao. Revizori i SIPA su bili u KCUS-u, oni predaju izvještaj tužilaštvu, oni odlučuju. Ja sam zatekla rasulo, sada ga pospremam".

Direktorica KCUS-a upitana je da li je bunt u javnosti samo zbog toga što je ona na čelu te institucije?

"Apsolutno, i ne samo zbog mene, mi smo ekipa koja posprema. Mi nismo napravili spektakularne promjene. Smanjili smo liste čekanja na svim sferama, preformulisali smo neke klinike koje su slične, sve dobre opreme što smo našli stavili smo u pogon. Pokrenuli smo kapitalna ulaganja, fuzionirali...", konstatovala je Izetbegović.

Ona je potvrdila da KCUS sada ima dugovanja koja stižu, koja su nastala od kako je ona načelu, ali: "Način plaćanja je transparentan. Svima plaćamo jednako, niko nije preferiran. Sve što se dešava u KCUS mora biti predočeno svim članovima menadžmenta".

Sebija Izetbegović je u intervjuu izjavila da je njena plaća znatno manja nego kod njenih prethodnika.

"Ja sam dobila obavijest iz Porezne uprave da su neki podaci falsificirani. Moja plaća nije ni približna cifri, i nikad nisam bila zlatni menadžer", navela je.

Izetbegović je odgovorila i na priče o eventualnoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH.

"Ja nisam kandidat za člana Predsjedništva. Ne volim komentarisati tračeve, znam kako je krenula ta priča - ja nisam to. Ja sam redovni profesor, ne bih bila ni rektor. Uz dužno poštovanje rektorima, ja ne volim tu vrstu posla", potvrdila je Izetbegović.


(TBT)