AKREDITACIJA ZA MUFTIJIN UNIVERZITET IZDATA GREŠKOM! Jedini akreditirani studijski program na Univerzitetu u Novom Pazaru ipak to nije

06.11.2017. u 04:13

REGIONAL

Prethodni saziv Komisije za akreditaciju i provjeru kvaliteta (KAPK) je napravio propust kada je 2015. akreditirao studijski program osnovnih akademskih studija Engleski jezik i književnost Univerziteta u Novom Pazaru.


FOTO: Zukorlić  (Fonet/Nenad Đorđević)

Uvjerenje o akreditaciji tog studijskog programa je izdato, iako su među nastavnicima bili profesori koji su doktorirali na Univerzitetu u Novom Pazaru, koji nije imao akreditirane doktorske studije. To je Danasu potvrđeno u Komisiji za akreditaciju, povodom izjave osnivača Univerziteta u Novom Pazaru Muamera Zukorlića da "kada se akreditirao engleski i književnost, nisu bili problem profesori iz inostranstva i profesori koji su doktorirali na tom univerzitetu, a sad jeste problem". Engleski jezik je inače jedini akreditiran program ovog univerziteta.

U odgovoru koji je list Danas dobio iz KAPK-a navodi se da je Komisija "fokusirana ne samo na podizanje kvaliteta visokoškolskih ustanova i studijskih programa već i na permanentno podizanje kvaliteta sopstvenog rada, te da u tom smislu neprekidno usavršavaju način rada".

„Komisija je u prvoj polovini ove godine ustanovila svoju radnu grupu za visokoškolske diplome, koja konzistentno provjerava akademske kvalifikacije nastavnog osoblja u institucijama koje traže akreditaciju. Motivacija za ovo saznanje je da je više visokoškolskih ustanova u Srbiji nezakonito, to jest bez akreditacije, izdavalo diplome za različite nivoe visokog obrazovanja. Često su imaoci takvih diploma bili birani u nastavnička zvanja u visokom obrazovanju, takođe nezakonito. Ovakva praksa Komisije je osujetila dalje pokušaje visokoškolskih ustanova da na takvim nastavnicima zasnuju svoje studijske programe i preduprjedila moguće greške Komisije u postupcima akreditacije u budućnosti, koje su se ponekad dešavale u prošlosti. Takav slučaj je studijski program osnovnih akademskih studija Engleski jezik i književnost Univerziteta u Novom Pazaru, koji je akreditiran odlukom prethodnog saziva Komisije - kažu u KAPK-u, napominjući da "jedan propust u radu ne znači da će on postati pravilo za naredne slučajeve".

Zukorlić je, gostujući na N1 prije nekoliko dana, rekao da nije istina da je Univerzitet u Novom Pazaru nepriznat, već da nije akreditiran, dodajući da su to potpuno različite stvari.

"Kad se kaže nepriznat, znači ilegalan, ako se kaže neakreditiran, to znači da je u procesu akreditacije. Univerzitet je u procesu akreditacije, odbijali su neke programe. Ima 15 smjerova i svi su legalni jer su u procesu akreditacije. Postoji opstrukcija pojedinih ljudi prema univerzitetu - rekao je Zukorlić, koji očekuje da će Univerzitet u Novom Pazaru dobiti akreditaciju, nakon što je novim Zakonom o visokom obrazovanju promjenjen način izbora i sastav akreditacione Komisije.

U Komisiji kažu da je trenutno u postupku akreditacije 13 studijskih programa Univerziteta u Novom Pazaru - devet osnovnih akademske studije i četiri master programa. Od 13 podnijetih programa, pet je razmatrano na Komisiji u prvom stepenu. Odluke o njima će biti saopštene na internet stranici Komisije nakon završetka postupka, kažu u KAPK-u. U Komisiji nisu željeli potvrdit nezvanična saznanja lista Danas da su na posljednjoj sednici odbijeni studijski programi osnovnih i master studija psihologije zbog niza manjkavosti, uključujući i nekompetentne nastavnike. Među njima su i profesori koji su doktorirali na Univerzitetu u Novom Pazaru, koji nema akreditaciju za doktorske studije.

Univerzitet u Novom Pazaru je u martu 2009. podnio zahtjev za akreditaciju ustanove, koji je rješenjem Komisije 2011. odbijen.

 

(TBT)