TURCI PROIZVODE SVOJ PRVI AUTOMOBIL Erdogan: Činjenica da Turska do sada to nije učinila predstavlja sramotu za našu zemlju

06.11.2017. u 04:13

BUSINESS

Turski predsjednik je naglasio kako je spreman pružiti svaki vid podrške grupi koja će raditi na proizvodnji prvog turskog automobila, te dodao kako želi biti kupac prvog automobila koji će izaći na tržište


FOTO: Erdogan (AA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako očekuje da prvi automobil domaće proizvodnje bude u prodaji 2021. godine, a prototip bi trebao biti završen 2019.

Erdogan je u Ankari govorio na ceremeoniji organiziranoj povodom predstavljanja kompanija koje će učestvovati u proizvodnji prvog turskog automobila. Kazao je kako će u ovom projektu učestvovati kompanije Anadolu Group, BMC, Kiraca Holding, Turkcell Group i Zorlu Holding.

"Ovo je značajan projekat u okviru ciljeva za realizaciju do 2023. godine i zbog toga ne želimo ni najmanje kašnjenje“, rekao je Erdogan, te dodao:

"U Turskoj je prošle godine ostvarena prodaja od 757.000 automobila, na godišnjem nivou. Činjenica da Turska na tom planu još uvijek nije učinila ništa predstavlja sramotu za našu zemlju. Danas pravimo historijski korak kada je riječ o oslobađanju od ove sramote", poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je naglasio kako je spreman pružiti svaki vid podrške grupi koja će raditi na proizvodnji prvog automobila, te dodao kako želi biti kupac prvog automobila koji će izaći na tržište.

"Ono što očekujemo od ove grupe jeste da što prije završe pripreme za projekat, te da najkasnije do 2019. godine dobijemo prototip automobila, te da se automobil 2021. godine pojavi i na tržištu. Ne želimo bilo kakvo kašnjenje kada je riječ o projektu za koji vjerujemo da zauzima posebno mjestu među našim ciljevima postavljenim za 2023. godinu", poručio je Erdogan.

Dodao je kako nije samo stvar u proizvodnji automobila, već da je riječ pravljenju jednog vrlo ambicioznog iskoraka, u kontekstu tehnologije i iskustva koje će biti uloženo u ovaj projekat.

Prema riječima Erdogana, grupa kompanija koja će raditi na prvom turskom automobilu preuzela je veliku odgovornost kojom će biti ostvaren san države i turskog naroda, ali da će u tome imati svaki vid podrške.


(TBT)