NIJE VAŽNO KAKAV SI ČOVJEK, VEĆ KOJOJ STRANCI PRIPADAŠ! ! Puljić: Ne bi smjela biti važnija stranka od naroda

04.11.2017. u 16:00

 RELIGIJA

„S tugom u srcu moram primijetiti da je gotovo sve ispolitizirano i obojeno stranački tako da nije važan čovjek ili građanin, nego tko je koje stranke i je li 'naš' ili 'njihov' odnosno je li na 'našem' ili na 'njihovom' teritoriju pa se prema tome dijele prava“, kazao je Puljić


FOTO: Puljić (N1)

U petak, 3. novembra 2017. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu, započelo je 71. redovno zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH, prenosi KTA.

Učestvuju svi članovi Biskupske konferencije te delegat Hrvatske biskupske konferencije mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski.

Tokom prijepodnevnog dijela zasjedanja, s biskupima se susreo apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto.

Riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je kardinal Puljić napominjući da su „u proteklom razdoblju od našeg 70-og zasjedanja, održanog sredinom jula ove godine u Banjoj Luci, društveni život u BiH obilježile brojne političke napetosti i intrige, koje su stvarale negativnu klimu u javnosti i urušavale nadu ljudima ove zemlje“.

Posjetio je i na objavljene statističke podatke prema kojima je u zadnjih pet godina iz Bosne i Hercegovine odselilo oko 150.000 ljudi. Također je spomenuo „zabrinutost Hrvata zbog neravnopravnosti s druga dva naroda u BiH“.

„Mnogi Hrvati, koji su u ogromnoj većini katolici, u nekim dijelovima BiH bolno doživljavaju da nemaju svojih predstavnika u vlasti pa se osjećaju otpisani kao narod i na margini života. Ne bi smjela biti važnija stranka od naroda koji želi biti ono što jest i opstati na svojoj grudi. S tugom u srcu moram primijetiti da je gotovo sve ispolitizirano i obojeno stranački tako da nije važan čovjek ili građanin, nego tko je koje stranke i je li 'naš' ili 'njihov' odnosno je li na 'našem' ili na 'njihovom' teritoriju pa se prema tome dijele prava“, kazao je Puljić.

Dodao je da „u nama dragoj nam domovini Bosni i Hercegovini brojni su ljudi, tamo gdje su u manjini, već godinama precrtani i od većine drugih i drugačijih, ali i od većine u vlastitom narodu“.

„Tako se opravdava licemjerje po kojem se i veliki dio svoga naroda stavlja u stanje potrebe za skrbnikom pa čak i niječe njihovo postojanje u velikom dijelu vlastite domovine, a da se u isto vrijeme za njih istinski ništa ne čini. Biti na strani slabog i nemoćnog sigurno je put Božji i put istinskog čovještva pa tako i put Crkve, ali i istinske politike“, kazao je kardinal Puljić ističući da je, prema razmišljanju ogromne većine stručnih ljudi, „za brži napredak Bosne i Hercegovine nužno mijenjati daytonski okvir s ciljem stvaranja normalne funkcionalne države jednakopravnih naroda i građana u svakom dijelu zemlje“ kao i „stvaranje pozitivnog ozračja koje je itekako povezano sa stanjem duha i moralnih vrijednosti u čemu i Crkva, kao i mnogi drugi segmenti društva, nužno treba nastaviti davati svoj doprinos“. Izrazio je nadu da će i predstavnici vlasti u Banjoj Luci napokon preuzeti financiranje tamošnjeg Katoličkog školskog centra po uzoru na vlasti u šest drugih gradova u Bosni i Hercegovini.

Pošto je napomenuo da po prvi put učestvuje kao delegat HBK na zasjedanju BK BiH, biskup Rogić prenio je pozdrave predsjednika i članova Hrvatske biskupske konferencije.

Upoznao je biskupe s najvažnijim tačkama koje su razmatrali biskupi HBK na svom 55. plenarnom zasjedanju održanom u Zagrebu od 10. do 12. oktobra 2017. napominjući da je po prvi put na zasjedanju učestvovao novi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giuseppe Pinto.


(TBT)