PUT BEZ POVRATKA: Zašto je baš Lajka odabrana da prva ode u svemir

04.11.2017. u 01:50

TEME

“Zamolila sam je za oproštaj i pomilovala po glavi posljednji put“, prisjeća se ruski biolog Alilija Kotovskaja (90) dana kada se i posljednji put pozdravila sa Lajkom prije nego što je krenula na put u svemir


FOTO: (Profimedia)

Ulični pas Lajka upisao se u historiju kao prvo živo biće koje je napustilo zemljinu atmosferu na putu bez povratka.

3. novembra 1957. godine, prije 60 godina, SSSR lansirao je satelit sa Lajkom u njemu kako bi testirali sigurnost za buduće ljudske misije.

“Devet krugova oko Zemlje učinili su Lajku prvim svjetskim astronautom koji je žrtvovan da bi naredne misije u svemiru bile uspješne“, kaže Kotovskaja, koja je ponosna na svoj rad Lajkinog trenera.

Prije Lajke je bilo nekoliko pokušaja sa drugim psima koji su letjeli po nekoliko minuta samo da bi naučnici došli do podataka kako se snalaze u bezgravitacionom stanju. Ipak, Lajka je bila prvi pas koji je zaista i poslat u svemir.

Da bi se psi prilagodili na kapsulu pod pritiskom koja je dugačka samo 80 centimetara, Kotovskaja ih je trenirala tako što ih je na svakih par dana premještala u sve manje kaveze. Pas bi prošao i test pod centrifugom, koja stimulira snagu pri lansiranju satelita, ali i buku.

Od svih drugih kandidata upravo je Lajka, trogodišnji mješanac sa ulica Moskve, najbolje prošla na testovima.

“Birali smo ženke jer one ne moraju dizati nogu pri mokrenju i tako zauzimaju manje prostora. Birali smo lutalice jer su snalažljivije i nisu previše zahtjevne“, priča Kotovskaja dodajući da su psi morali da budu i fotogenični.

Osim fotogeničnosti zbog propagande dobijali su i značajna imena. Ime Lajka dolazi iz ruske riječi koja znači „lavež“. Kotovskaja kaže da je imala izuzetnu narav, prilagodljivost i inteligentno-upitni pogled.

“Znali smo da joj je suđeno da ugine na letu jer nije bilo načina da se vrati nazad. U to vrijeme tako nešto nije bilo moguće“, kaže i dodaje da su veče pred misiju svi članovi tima došli da se oproste od Lajke.

Satelit Sputnjik lansiran je u 5:30 po moskovskom vremenu iz Kazahstana, a u početku je sve izgledalo kao da ide po planu.

“Tokom polijetanja Lajkino srce se jako ubrzalo, a tek poslije tri sahata se vratilo u normalu. A onda je odjednom tokom devetog kruga oko Zemlje, temperatura u kapsuli počela je naglo skakati i dostigla 40 stepeni Celzijusa, zbog nedovoljne izolacije od sunčevih zraka.“

Iako je postojala nada da će Lajka ostati živa barem 10 dana ona je preminula zbog toplotnog udara i dehidracije nakon samo nekoliko sati od lansiranja. Ruski mediji, koji su neprestano prenosili informacije o njenom zdravlju, nisu rekli tačan uzrok njene smrti. Zvanična verzija je bila da je Lajka preminula od otrova koji je postavljen u njenu hranu kako bi izbjegla mučenje pri sagorijevanju u atmosferi. Satelit sa njenim ostacima sagorio je u atmosferi pet mjeseci kasnije, 14. aprila 1958. godine iznad Antila u Atlanskom oceanu.

Za sovjetskog lidera Nikitu Hruščova, Lajkino putovanje je bio još jedan podvig koji je bio trn u oku Amerikancima. A i propaganda se dobro natempirala, tik pred četrdesetogodišnjicu Oktobarske revolucije 7. novembra.

Inače, prve životinje koje su se žive vratile iz svemira bila su dvije kučke Belka i Strelka koje su lansirane 19. augusta 1960. godine i vratile su se dan kasnije. Uspjeh ove misije bio je okidač da sovjetske vlasti kroz godinu dana pošalju i prvog čovjeka u svemir, Jurija Gagarina u aprilu 1961. godine.


(TBT, Nedeljnik)