ZAKUNJA DOK SE MOLI Franjo: Kad se molim ponekad zaspim, i svetoj Terezi se to desilo

04.11.2017. u 01:50

RELIGIJA

Osmadesetogodišnji papa, koji se u često, u dužim intervalima moli zatvorenih očiju, tvrdi da se svecima dešavalo da tokom takvih molitva zadrijemaju


FOTO: Franjo (AP, Andrew Medichini)

Papa Franja je priznao da ponekad zadrijema dok se moli, i tvrdi da to nije nešto neuobičajeno među crkvenim velikodostojnicima.

"Kada se molim, ponekad zaspim", rekao je u jednoj epizodi katoličkog televizijskog programa TV 2000 objavljenoj u utorak na You tube.

Osmadesetogodišnji papa, koji se u često, u dužim intervalima moli zatvorenih očiju, tvrdi da se svecima dešavalo da tokom takvih molitva zadrijemaju.

"Svetoj Terezi se to isto desilo", rekao je on o francuskoj monahinji iz 19. stoljeća, dodajući da su kršćani, za vrijeme molitve, osjećaju kao djeca koja leže u rukama očeva, a takva pozicija podrazumjeva - drijemanje.

Guardian piše da poglavar rimokatoličke crkve zrači energijom i entuzijazmom kada se susreće sa ljudima, ali njegov izraz lica postaje mnogo teži kada se moli, često klanja glavom, dugo zatvorenih očiju.

Papa poštuje svoj san i liježe u krevet svake noći do 21 sat, a budi se u 4 ujutru. Takav njegov raspored je moguć, samo zato što poslije ručka odrijema, navode vatikanski izvori.


(TBT)