KATALONIJA JE EVROPSKI PROBLEM Jenkis: Katalonija nije u pravu. Madrid jeste!

04.11.2017. u 01:50

KOLUMNA

Ako dozvolimo da stare nepravde isplivaju na površinu, da se obnove stara neprijateljstva i ako se vratimo iscrtavanju starih granica – uslijedit će haos

Piše: Simon Jenkins, thebosniatimes.ba

Katalonija nije u pravu. Madrid jeste. Španskim ustavom jasno se definira suverenitet i integritet španske države. U njemu ne postoji zakonska odredba koja se tiče otcjepljenja regija. Uprkos svojoj osobenoj prošlosti, Katalonija se već dugo pridržava španskog ustava i nema zakonsko pravo da postane nezavisna. Zakon je po tom pitanju sasvim nedvosmislen.

Ustrojstvo Evrope poslije Drugog svjetskog rata je zasnovano na integritetu pojedinačnih država. Poslije nekoliko stoljeća užasnih ratova, stabilne države postale su temelj evropske sigurnosti. Ako dozvolimo da stare nepravde isplivaju na površinu, da se obnove stara neprijateljstva i ako se vratimo iscrtavanju starih granica – uslijedit će haos. Osim toga, Evropska unija, drugi kamen temeljac evropske stabilnosti, računa na to da su države članice u stanju da bez upotrebe sile sprovode svoju volju u svojim regijama.

Kada bi politika bila tako jednostavna.

Evropska komisija u Bruxellesu je postala parodija katoličke crkve iz perioda prije reformacije, dok averzija prema centralnoj vlasti destabilizira države širom kontinenta. Ekonomije se globaliziraju, a nacionalne vlade centraliziraju. Kao rezultat toga, regionalni identiteti dobijaju na snazi i postaju ratoborni. Nije to slučaj samo s Katalonijom, već i sa Škotskom, Baskijom, Korzikom, Flandrijom, Šlezijom i Venetom. Nijedna od tih regija ne pokazuje znake slabljenja zahteva za dodatnu autonomiju, bilo potpunu ili djelimičnu. Katalonci su tek prethodnica pokreta usmjerenog protiv glomaznih birokratskih elita koje vladaju u Bruxellesu i Madridu – da ne spominjemo London. Zato je besmisleno što Madrid pokušava da krizu riješi pozivanjem na pravilnike i zakone o uličnim nemirima.

Jasno je da katalonski predsjednik Carles Puigdemont očajnički želi izbjeći kataklizmični razlaz sa Madridom, jer je svjestan podijeljenosti Katalonaca po pitanju otcjepljenja. Mora se iznaći dogovor sličan onom koji je bio postignut s Baskijcima 90-ih godina prošlog stoljeća – a možda i radikalniji. Španija je već jedna od najdecentraliziranijih država u Evropi. Njena nedavna nespretna intervencija u Barseloni pokazuje da se ona mora dodatno još decentralizirati, možda čak i tako što će organizirati lokalni referendum na kome bi se glasalo o posebnom katalonskom ustavu.

Evropska unija je neozbiljna ako misli da je se događaji u Španiji ne tiču. Diplomatske greške u koracima već su je koštale odlaska Britanije. Nijedna druga nacija se ne usuđuje održati referendum o izlasku iz EU, iako Poljska, Češka i Mađarska pokazuju naznake takvih ambicija. Eurozona kojom dominira Njemačka uništila je grčku i špansku privredu i u velikoj mjeri je zaslužna za sadašnju krizu. Evropska unija ne mari za regionalne identitete i ne pada joj na pamet da prenosi vlast naniže. Katalonsko pitanje je evropski problem isto koliko i španski.


(TBT, The Guardian)