PRINC KOJI SE ODLUČIO OBRAČUNATI SA VEHABIZMOM Bin Salman: Ono što se dešavalo prethodnih 30 godina nije Saudijska Arabija!

04.11.2017. u 01:50

PROFIL

Kada je saudijski kralj Salman dodijelio titulu kraljevskog princa svom sinu Muhamedu bin Salmanu, postavivši ga na mjesto ministra odbrane i zamjenika premijera, mnogima je bilo jasno da će se stvari u ovoj konzervativnoj zemlji brzo početi mijenjati


FOTO: Bin Salman (Getty images)

Tridesetjednogodišnji Muhamed bin Salman prvi je u redu za krunu, a ako njegov osamdesetjednogodišnji otac premine, postat će najmlađi kralj u historiji Saudijske Arabije. Ipak, reputaciju u ovoj zemlji stekao je mnogo prije – prvenstveno, zahvaljujući ekonomskim reformama i potpuno drugačijoj spoljnoj politici. Trenutno je druga najjača osoba u kraljevstvu, a kako bi proslavio novu titulu, princ je naredio ponovno uspostavljanje svih beneficija i naknada za državne službenike koji su bili ograničeni mjerama štednje, a dodijelio je i više dana za odmaranje tokom muslimanskih praznika.

Postavljanje Muhameda bin Salmana za prvog u redu za tron je veliki zaokret za Saudijsku Arabiju i definitivno se mijenja ton kojim su komunicirali prethodne tri decenije. Njegovo postavljanje za princa i zamjenika premijera isti dan se odrazilo i na berzu kojom se trgovalo za 3,5 odsto više. Da hoće da mijenja konzervativno društvo na bolje, potvrdio je i sam princ.

“Ono što se dešavalo prethodnih 30 godina nije Saudijska Arabija. Ono što se dešavalo u regionu u posljednjih 30 godina nije Bliski Istok. Nakon Iranske revolucije 1979. godine, ljudi su željeli kopirati modele drugih zemalja, a jedna od njih je bila i Saudijska Arabija. Nismo željeli da tako bude. A problem se proširio po cijelom svijetu. Sada je vrijeme da se otarasimo toga“, rekao je u jednom intervjuu.

Mladi princ je brzo postao simbol moderne Saudijske Arabije, a za razliku od starijih generacija u njegovoj porodici dobija najviše medijske pažnje, a njegovo lice nalazi se na svim bilbordima i televizijama u ovoj zemlji. Idejni je tvorac prijedloga za dugoročnu ekonomsku reformu “Vision 2030“ kojom namjerava prekinuti ekonomsku zavisnost od nafte, kao i neefikasnost državne birokratije.

Svojim djelovanjem kao ministar odbrane navukao je gnjev starijih stanovnika Saudijske Arabije, ali i na međunarodnom nivou zbog uloge u krvavoj intervenciji Saudijske Arabije u Jemenu, kao i agresivnom stavu prema Iranu. Princ se također smatra jednim od primarnih donosilaca odluke iza nedavnog prekida kontakta zalivskih zemalja sa Katrom.

Za mlađe generacije, on je ipak nada da se stvari u konzervativnoj Saudijskoj Arabiji i te kako mijenjaju, a prvi ozbiljan znak za to je što su žene konačno dobile dozvolu da voze i posjećuju sportske utakmice.

“Mi smo zemlja koja je u G20. Jedna od najvećih svjetskih ekonomija. Mi smo u sredini tri kontinenta. Mijenjajući Saudijsku Arabiju na bolje znači da pomažemo regionu i mijenjamo svijet. To je ono što pokušavamo uraditi. Nadamo se da ćemo dobiti podršku.

Saudijski mediji navode da će upravo Muhamedov mlađi brat Khaled, bivši borbeni pilot najvjerovatnije postati ambasador ove zemlje u SAD, a drugi mlađi brat Abdulaziz bin Saud, postavljen je na mjesto ministra unutarnjih poslova i primarni cilj mu je borba protiv terorizma i obezbjeđivanje sigurnosti u zemlji.

Muhamed je priznao da mu je namjera da zemlju dovede u umjereni Islam, užasnut konzervativnošću sopstvenog društva u kojem živi.

“Ja sam mlad. Čak 70 odsto naše populacije čine mladi ljudi. Ne želimo da tražimo naše živote u ovom vrtlogu u kojem se nalazimo prethodnih 30 godina. Želimo da se ta epoha završi. Želimo da, kao Saudijci, uživamo u danima pred nama i koncentriramo se na razvoj našeg društva; da razvijamo sebe kao individue i naše porodice, čuvajući religiju i običaje.“


(TBT)