KO JE IZDAO ANU FRANK? FBI će to otkriti pomoću najnovijih metoda

04.11.2017. u 01:50

TEME

Upotreba drugih savremnih tehnika kao što su forenzičko računovodstvo, nauka o ponašanju i rekonstrukcija svjedočanstava, mogu dati uvjerljive dokaze


FOTO: Frank (Profimedia)

Istraga u slučaju Ane Frank nastavlja se pošto je tim stručnjaka predvođen penzioniranim FBI agentom Vinsom Pankokeom osigurao primjenu savremene forenzičke nauke i kriminologije u nadi da će riješiti jedan od najpoznatijiih slučajeva Hladnog rata.

"U istrazi ćemo naglasak staviti na nove potencijale", rekao je penzionirani specijalni agent koji vodi ovaj slučaj.

U potrazi za novim tragovima, on i njegov tim digitalno prelaze kroz milione stranica skeniranog materijala iz Nacionalnog arhiva u Washingtonu, kao i arhiva u Holandiji, Njemačkoj i Izraelu.

Upotreba drugih savremnih tehnika kao što su forenzičko računovodstvo, nauka o ponašanju i rekonstrukcija svjedočanstava, također mogu dati uvjerljive dokaze.

Tim će, na primjer, skenirati Aninu prvobitnu kuću, a potom analizirati koliko se daleko zvuci mogu čuti kroz zidove te kuće.

Te tehnike će im omogućiti da preispitaju stare dokaze. Na primjer, da li kucanje na zid - koje je Ana Frank opisala u svom dnevniku - bio znak za one koji se kriju da se utišaju jer su preglasni, ili možda zamka.

Takve moderne i skupe tehnike nisu bile dostupne holandskoj nacionalnoj policiji kada su neuspješno istraživali slučaj 1948. i, ponovo, 1963. godine.


(TBT)