VOZOVI SMRTI Željeznička kompanija koja je deportirala Jevreje voz nazvala po Ani Frank

31.10.2017. u 01:51

MARKER

Njemački poslanik Iris Eberl rekla je da je to "neukusan izbor", jer su Ana Frank i drugi Jevreji vozovima deportirani u smrt, prenio je BBC


FOTO: Frank (Wikimedia Commons)

Njemački željeznički operater "Deutsche Bahn" branio je svoju odluku da imenuje brzi voz po Ani Frank, jevrejskoj djevojčici koja je nastradala u Holokaustu.

Ime Ane Frank je jedno od 25 imena čuvenih Nijemaca koje je izabrao žiri nakon javnih konsultacija, prenose mediji.

Njemački poslanik Iris Eberl rekla je da je to "neukusan izbor", jer su Ana Frank i drugi Jevreji vozovima deportovani u smrt, prenio je BBC.

Portparol " Deutsche Bahn" rekla je da je Ana Frank simbol tolerancije i da ona predstavlja "mirnu koegzistenciju različitih kultura, a što je posebno važno u sadašnjim vremenima.

Porodica Frank deportovana je u Auschwitz 1944. godine, a Ana je umrla kasnije u koncentracionom logoru Bergen-Belsen u 15. godini.

" Deutsche Bahn" je državna firma nasljednica kompanije " Deutsche Reichsbahn", čijim su vozovima deportovani milioni Jevreja i druge žrtve nacista.

Na listi poznatih po kojima će se zvati vozovi su i ratni disidenti koji su umrli zbog otpora nacistima – Hans i Sophie Scholl, kao i teolog Dietrich Bonhoeffer.

Također, tu su i filozofi Hannah Arendt i Karl Marx, pisac Thomas Mann, kompozitor Ludwig van Beethoven i glumica i pjevačica Marlene Dietrich.


(TBT)