PREDAO SE PAUL MANAFORT Bivši šef Trumpovog tima optužen za zavjeru protiv SAD

01.11.2017. u 02:25

POLITIKA

Osim Manaforta, agentima FBI se predao i bivši Manafortov poslovni saradnik Rick Gates


FOTO: Manafort (Profimedia)

Bivši šef kampanje Donalda Trumpa predao se agentima FBI u okviru istrage o uticaju Rusije na američke izbore i bit će optužen za zavjeru protiv SAD.

Paul Manafort je prvo veliko ime koje je zvanično obuhvaćeno istragom specijalnog savjetnika Roberta Muellera o "slučaju Rusija", a njegova predaja Birou i najava optužnice prema kojoj bi bio terećen i za pronevjeru, pranje novca, lažne izjave i druga djela, mogli bi izazvati veliki politički potres u Washingtonu.

Osim Manaforta, agentima FBI se predao i bivši Manafortov poslovni saradnik Rick Gates.

Kako se navodi u papirima koje je objavila agencija AP, njih dvojica su godinama radili kao lobisti i politički konsultanti, a od 2006. do 2015. godine su radili kao "neregistrirani agenti" za ukrajinske vlasti i političku partiju tadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča.

"Manafort i Gates su u tom periodu stvorili desetine miliona dolara prihoda, a kako bi sakrili taj novac od američkih vlasti, prali su ga kroz niz korporacija, partnerskih odnosa i računa u SAD i inostranstvu", navodi se.

Kako piše u optužnici, kroz off-shore račune je prošlo oko 75 miliona dolara, od čega je 18 miliona "oprao" i potrošio Manafort na "raskošan život", dok je Gates na različite račune prebacio oko tri miliona dolara.

Zasad se nigdje ne spominje njihova saradnja sa vlastima u Rusiji.

CNN je proteklog vikenda objavio da već postoje zapečaćene optužnice u istrazi, kao i da su izrađeni "planovi za hapšenja" prvih lica za koja se sumnja da su umiješani u navodno pomaganje Rusiji da utiče na ishod proteklih američkih izbora.

O Manafortu je ranije pisano u kontekstu pomaganja Rusiji, kao o čovjeku koji je "nudio informacije poznatom tajkunu Olegu Deripaski".

Prema navodima "Washington posta", bivši šef predizbornog tima Donalda Trumpa ponudio je da milijarderu bliskom Kremlju pruži informacije o predsjedničkim izborima koji su održani 2016. godine.

Manafort je privatni razgovor sa Deripaskom ponudio manje od dvije nedjelje prije nego što je Trump prihvatio republikansku nominaciju za predsjedničkog kandidata, tvrdi američki list, prenosi Reuters.

"Ako mu je potreban privatni informativni razgovor, možemo to srediti", napisao je Manafort u mailu neimenovanom prekomorskom posredniku između njega i magnata u industriji aluminijuma Olega Deripaske, navodi "Washington post", pozivajući se na osobe upoznate s tom prepiskom.


(TBT)