ALBANIJA U RALJAMA NARKO BOSOVA: Zašto je šef albanske tajne službe iznenada podnio ostavku?!

31.10.2017. u 08:15

REGIONAL

Lider opozicionih demokrata Ljujzim Baša rekao da "postoji mogućnost" da je Likina ostavka proizvod političkog pritiska, kako bi se umanjile posljedice poslije skandala sa navodnom umješanošću bivšeg ministra policije Seimira Tahirija u šverc droge

FOTO: (public)

Lider opozicionih demokrata Ljujzim Baša rekao da "postoji mogućnost" da je Likina ostavka proizvod političkog pritiska, kako bi se umanjile posljedice poslije skandala sa navodnom umješanošću bivšeg ministra policije Seimira Tahirija u šverc droge.

Prvi čovjek albanske tajne službe Višo Ajazi Lika podnio je ostavku, ne navodeći razlog, što je izazvalo lavinu spekulacija u redovima opozicije.

To piše RTS pozivajući na albanski portal Šekuli.

Kako navodi, Likin nasljednik je dosadašnji zamjenik šefa ŠIŠ-a Helidon Bendo.

RTS dodaje, pozivajući se na albanske medije, da je Lika ostavku podnio u petak, a njegov nasljednik određen je poslije sastanka premijera Edija Rame i predsjednika parlamenta Iljira Mete.

Ostavka prvog čovjeka albanske tajne službe, ističe se, podstakla je spekulacije o mogućim motivima, pa je lider opozicionih demokrata Ljujzim Baša rekao da "postoji mogućnost" da je Likina ostavka proizvod političkog pritiska, kako bi se umanjile posljedice poslije skandala sa navodnom umješnošću bivšeg ministra policije Seimira Tahirija u šverc droge.

"Mislim da sve rade kako bi sakrili aferu Tahiri... Svijet neće dozvoliti da Albanija ponovo postane mafijaška država. Ovo pitanje je tek otvoreno", rekao je Baša.

Ostavka šefa albanske tajne službe usljedila je nedjelju dana pošto je u Tirani izbio skandal jer je nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Saimir Tahiri osumnjičen da je bio dio kanala za krijumčarenje, koji je drogu iz Albanije prebacivao u Italiju.

Italijanska policija predala je vlastima u Tirani oko 400 strana transkripata prisluškivanih razgovora, u kojima se Tahiri pominje kao osoba čiju su kampanju finansirali mafijaši, što on negira.


(TBT)