EVROPSKA OSOVINA ZLA Žižek: U Europi se formira nova osovina zla koja stoji uz Orbana - i Hrvatska je u njoj!

31.10.2017. u 08:15

EVROPA

Filozof misli da Europa treba imati jasan i zajednički stav prema zemljama članicama u pogledu izbjeglica


FOTO: Žižek (Wikipedia)

Slavoj Žižek povremeno piše kolumne i za ugledni Independent, a u zadnjem je tekstu ukazao na veliku opasnost koja se nadvija nad Europom, a u čijem se korijenu, kako detektira, nalazi antisemitizam.

Osvrnuo se na 24. oktobra ove godine, kada je premijer Mađarske Viktor Orban, na godišnjicu mađarske revolucije iz 1956. godine, nazvao Srednju i Istočnu Europu (CEE) "zonom bez migranata".

"Poljaci, Česi, Slovaci, Rumunji i Mađari bi se trebali ujediniti u ovom procesu. Mi želimo sigurnu, pravednu, kršćansku i slobodnu Europu," izjavio je tada Orban i upozorio: "Nikada ne smijemo podcjenjivati moć mračne strane".

Orban se referirao na mračnu stranu iz serijala "Zvjezdani ratovi" dok je govorio o navodnim zavjerama koje stoje iza "migrantske invazije" na Europu. Žižek u svojemu tekstu takvo njegovo inzistiranje na zoni bez migranata uspoređuje s nacističkim narativom o "zonama bez Židova".

Doduše, s jednom razlikom. U antisemitskom imaginariju, piše Žižek, "Židov" je nevidljivi gazda koji poskrivećki vuče konce svijeta i kontrolira stvarnost. Muslimanski imigranti, stoga, u ksenofobnom narativu kojega gaji dio europskih država nisu isto što i Židovi – naprosto iz činjenice jer su previdljivi.

"Ako netko u toj seobi vidi neku tajnu urotu, onda je za pretpostaviti kako misle da Židovi stoje iza svega", piše Žižek.

'Židovi su O.K, ali samo dok ih nema previše'

Zatim daje primjer i iz lokalnog, slovenskog konteksta, koji to potvrđuje:

"Recimo slučaj u tekstu koji se nedavno pojavio u jednom od glavnih slovenskih desničarskih nedjeljnih časopisa gdje smo mogli pročitati: 'George Soros je jedan od najopasnijih ljudi našeg vremena', odgovoran za 'invaziju negroidnih i semitskih hordi, a samim time i za sumrak u EU... on je smrtonosni neprijatelj zapadne civilizacije, nacionalne države i bijelog, europskog čoveka'. Njegov cilj je izgradnja 'dugine koalicije koja se sastoji od društveno marginaliziranih skupina kao što su pederi, feministi, muslimani i kulturni marksisti koji mrze raditi', koji bi zatim izvršili 'dekonstrukciju nacionalne države i pretvorili EU u multikulturalnu distopiju Ujedinjenih Država Europe," piše ugledni filozof o tome što se događa u Sloveniji i kakve struje zauzimaju javni prostor.

Događa se odvratna fantazija koja spaja antisemitizam i islamofobiju te nas suočava s paradoksom cionističkog antisemitizma.

Tezu potvrđuje crticom o masovnom ubojici Breiviku:

"Sjetite se Andersa Breivika, norveškog masovnog ubojice antiimigrantskog stava: on je bio antisemit, ali i pro-izraelski nastrojen, budući da je država Izrael prva linija obrane protiv muslimanske ekspanzije - on čak želi da ponovo izgradi Hram Jeruzalema. Njegov stav je da su Židovi O.K, ali samo dok ih nema previše."

Zatim navodi kako je Breivik bio lik koji je shvatio taj "ultimativni paradoks" pozicije cionističkog antisemita te da se danas takav stav može pronaći i kod američkih alternativnih desničara, ali i kod samog Orbana.

"Ubrzo nakon što je u govoru napao Soroša, Orban je posjetio Netanyahua, a ubrzo su pronašli zajednički jezik: napad na Soroša je u redu ako podržite Izrael. Netanyahuov pakt s cionističkim antisemitima jedan je od najnižih i najtužnijih trenutaka njegove karijere," piše Žižek u kolumni za Independent.

Kako je dalje napisao važno je primijetiti da je prvo inozemno putovanje američkog predsjednika Donalda Trumpa bilo u Tursku, Saudijsku Arabiju te Izrael i ako se to "kombinira s trijumfalnim prijemom egipatskog predsjednika el-Sisija Bijeloj kući, može se vidjeti kako nastaje nova 'osovina zla' na Bliskom istoku s potpunom podrškom SAD-a: Turska, Saudijska Arabija, Izrael i Egipat."

Opasan znak za Europu je da Orban postaje uzor

"Najnoviji brutalni pritisak na Katar bio je prvi veliki čin ove osovine, vjerojatno kazna za ulogu Al Jazeere u arapskom proljeću," napisao je.

Zatim je ukazao i na formiranje još jedne 'osovine zla' u našoj blizini.

Na sličan način, grupa zemalja koje je Orban nabrojao i koje se odupiru prihvaćanju izbjeglica formira još jednu novu 'osovinu zla': Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Češka Republika, Poljska, baltičke zemlje, a sada se tu mora dodati čak i Austrija. Najtragičniji aspekt ovdje je nevoljkost Europe da iskaže jasan stav u vezi s ovom osovinom: bilo da omogući svojim zemljama članicama da usvoje vlastitu politiku u pogledu izbjeglica ili da usvoje efikasnije mjere protiv onih koji krše zajednička pravila. Orban, koji je prije par godina tretiran kao odbačenik, sada je ne samo prihvatljiv, već sve više postaje uzor. Ovo je veoma opasan znak za Europu.

Žižek smatra kako je sam duh Europe pod velikom prijetnjom zbog sukoba dvije strane europskog identiteta – naime one koja dolazi nastavno na ostavštinu prosvjetiteljstva te promovira univerzalnu slobodu i emancipaciju, te one koja promovira politike partikularizma i 'očuvanja identiteta'. Ako ostanemo vjerni prosvjetiteljskoj ostavštini koja je inherentna europskom duhu, piše Žižek, "moramo zaključiti kako su prava prijetnja za Europu upravo njezini 'branioci' koji promoviraju ksenofobiju i strah."

Dodao je kako su prostor za ove "zastrašivače" poput Orbana otvorili ekonomski i politički kompromisi europskih centara moći. Optužuje i neoliberalizam, a spas za Europu vidi u redefiniranoj ljevici.

"Populisti popunjavaju prazninu koju je otvorila europska neoliberalna tehnokracija, tako da samo nova ljevičarska vizija može spasiti Europu od vanjskih, ali posebno od unutrašnjih neprijatelja," zaključuje ugledni filozof, poznat po interesu za političku teoriju, teoriju filma i psihoanalizu.


(TBT)