RENESANSA KONZERVATIVNE KRALJIVINE Saudijska Arabija dopustila ženama da dolaze na stadione

30.10.2017. u 01:21

MARKER

Saudijska Arabija će dopustiti ženama da prate sportske događaje na tri stadiona od 2018. godine, što je presedan u tom ultrakonzervativnom kraljevstvu, saopćile su vlasti


FOTO: (Reuters)

Saudijska Arabija će dopustiti ženama da prate sportske događaje na tri stadiona od 2018. godine, što je presedan u tom ultrakonzervativnom kraljevstvu, saopćile su vlasti.

"Počele su pripreme triju stadiona u Rijadu, Džedi i Damamu za prihvat porodica početkom 2018.", saopštilo je ministarstvo sporta na Twitteru.

Ta odluka je donesena nakon što je kraljevstvo Zaljeva nedavno počelo ublažavati ograničenja određena ženama.

Odvajanje spolova u javnim prostorima

U septembru je kralj Salman najavio da će Saudijke moći upravljati automobilima od juna 2018. godine, što je povijesna odluka u posljednjoj zemlji na svijetu koja zabranjuje ženama da voze.

Nekoliko dana ranije, stotine Saudijki prvi put su došle na stadion Rijada na proslavu nacionalnog praznika koji je uključivao koncerte i vatromet.

Do tada, ženama nije bio dopušten pristup na stadione jer je u kraljevstvu na snazi mjera odvajanja spolova u javnim prostorima.

U Saudijskoj Arabiji žene tokom studija ili putovanja moraju biti u pratnji i pod nadzorom muškarca iz njihove porodice, obično oca, muža ili brata.


(TBT)