NOVA PRAVILA IGRE ZA RUSKI RULET: Saudijska Arabija smrtonosnim projektilom ubija dolar

31.10.2017. u 08:15

BUSINESS

Američki eksperti smatraju da je prodaja S-400 Saudijskoj Arabiji „promijenila pravila igre na Bliskom istoku“, pa su pozvali SAD da se zbog toga „zabrinu“


FOTO: Putin, Salman (Sputnik)

Saudijska Arabija i Rusija u međunarodnoj naftnoj areni mogu zadati snažan udarac hegemoniji dolara, a Sjedinjene Države teško da mogu to izbjeći, smatra ruski analitičar i bloger Ivan Danilov.

On tvrdi da bi Moskva mogla da podstakne scenario u kome Rijad nanosi „smrtonosni udarac“ naftnom dolaru (petrodolaru).

Prema riječima Danilova, nedavna posjeta saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza el Sauda Moskvi napravila je neku vrstu problema u odnosima Washingtona i Rijada, a posebno nakon što su Saudijci kupili ruski sistem S-400.

Američki eksperti smatraju da je prodaja S-400 Saudijskoj Arabiji „promijenila pravila igre na Bliskom istoku“, pa su pozvali SAD da se zbog toga „zabrinu“.

Kako piše Sputnjik, S-400 je simbol da Rijad napušta američki „vojni kišobran“ i jasan je pokazatelj toga da je Washington izgubio monopol kao „garant stabilnosti“na Bliskom istoku.

Logično je, smatra Danilov, da Amerikanci ne mogu ostaviti taj simboličan potez bez posljedica.

Sabotaža i berza

Zapad je riješio da Rijad „kazni dolarom“, tako što će najveću naftnu kompaniju „Saudi Aramko“ sabotirati na berzi.

Ako se ranije mislilo da će se njujorška i londonska berza otimati za saudijsku kompaniju sa procijenjenom tržišnom kapitalizacijom od dva biliona dolara, sada se u zapadnim medijima aktivno razmatra teza da bi taj posao mogao biti odložen na neodređeno vrijeme.

Prema zapadnim medijima, vrijednost saudijske naftne kompanije se naglo prepolovila, pa sada vrijedi jedan bilion dolara, uprkos tome što je cijena nafte povećana.

Razlozi za to mogu biti različiti, ali je moguće da je to kazna i za zbližavanje sa Moskvom.

Danilov ukazuje da to „veoma liči“ na finansijsku i ekonomsku izolaciju, kojom tako često prijete Rusiji.

Saudijska Arabija je sada u procesu velikih ekonomskih i socijalnih promjena. Ambiciozan reformski program „Vizija-2030“ podrazumjeva transformaciju saudijske ekonomije i manju zavisnost od nafte.

U tom smislu, „Saudi Aramko“ je važan saudijskim vlastima kako iz finansijskih razloga, tako i radi imidža.

Saudijcima je važno da pokažu svijetu da je Saudijska Arabija zemlja sa savremenom ekonomijom, koja privlači strane investitore i upravo zbog toga Zapad gađa Rijad u tu „bolnu tačku“.

Analitičar navodi da, na prvi pogled, može izgledati da Washingtonu neće biti teško natjerati Rijad da odustane od svoje saradnje sa Moskvom primjenom strogih mjera protiv arapske zemlje na finansijskim tržištima ili čak organizacijom „obojene revolucije“ u Saudijskoj Arabiji, naročito ako se zna da SAD imaju bogato i krvavo iskustvo „arapskog proljeća“.

Naftni dolar

Međutim, s druge strane, Rijad takođe ima način da zada jak ekonomski udarac Washingtonu i ubije naftni dolar, što bi SAD dovelo do ozbiljnih problema.

Konkretno, trgovina naftom u dolarima mogla bi biti „ubijena“ uz pomoć Kine, koja bi mogla ubijediti Saudijsku Arabiju da joj naftu proda u juanima.

Ta shema lišila bi SAD prihoda u naftnim dolarima, koji se obično koriste za ulaganje u obveznice.

Kinezi već duže vrijeme rade na dogovoru da saudijsku naftu počnu plaćati kineskim juanom, a ovaj napor predstavlja direktnu prijetnju po sigurnost dolara.

Ako se ovaj dogovor između Kine i Saudijaca dogodi, juan za naftu, to je još jedan korak bliže grobu za naftni dolar, koji je dominirao globalnim finansijama od 1974. godine.

U američkim medijima se ovaj scenario smatra negativnim i sasvim realnim, ali tamošnja štampa umiruje čitaoce da se to neće uskoro dogoditi.

Podsjetimo, od 1974. godine Saudijci su prihvatali plaćanje za skoro sav njihov izvoz nafte u dolarima.

Kao i svi kupci i Kina plaća saudijsku naftu u američkim dolarima a ne juanom, što uznemirava kineske lidere.

Petrodolar slabi, jer dolar gubi moć kao svjetska rezervna valuta. Eksperti podsjećaju da je to slično načinu na koji je funta postepeno padala tokom pada britanske imperije. Pad može potrajati dugo, ali ono što se danas dešava pokazuje da je to još jedan korak ka smrti dolara.

Prema riječima Danilova, uloga Rusije u ovoj priči bila bi da ubrza taj trenutak i da poveća štetu američkom finansijskom sistemu.

Da bi to uradila, Rusija mora ubrzati razvoj trgovine naftom na peterburškoj berzi i da trguje rubljama.

Dogovor Rusije i OPEK je pokazao da saradnja Moskve i Rijada može ozbiljno uticati na svjetsko energetsko tržište, a zajedničko i istovremeno odbacivanje dolara, ističe Danilov, može dovesti do prave revolucije u svjetskom finansijskom sistemu.

“A kao osiguranje, u slučaju da Washington aktivno protestira protiv takvog razvoja, Rusija će isporučiti Saudijskoj Arabiji pouzdane i visoko precizne komplekse S-400”, zaključio je Danilov.


(TBT)