OŠ 'MUSTAFA BUSULADŽIĆ' ODGOVORILA IZRAELU: 'Nasjeli ste na propagandu sarajevskih neokomunista!'

28.10.2017. u 11:55

TEME

Školski odbor oglasio se saopćenjem u kojem podsjećaju da je Izrael prekršio najviše rezolucija UN-a i da nema pravo drugima držati moralne lekcije, prenose bh. mediji


FOTO: Busuladžić (Wikipedia)

Školski odbor oglasio se povodom protestne note podsjećajući da je Izrael prekršio najviše rezolucija UN-a i da nema pravo držati moralne lekcije drugima.

Busuladžić je strijeljan u Sarajevu 1945. pod optužbom da je bio saradnik okupatora.

Nakon protestne note koju je Izrael uputio vlastima u Bosni i Hercegovini da se povuče odluka o imenovanju škole u sarajevskom naselju Dobroševići po Mustafi Busuladžiću stigao je odgovor rukovodstva škole.

Školski odbor oglasio se saopćenjem u kojem podsjećaju da je Izrael prekršio najviše rezolucija UN-a i da nema pravo drugima držati moralne lekcije, prenose bh. mediji.

"Multietničko Sarajevo, kakvo spominjete u vašem pismu, takvo je zbog Mustafe Busuladžića i drugih muslimana koji su svojim tolerantnim odnosom prema drugima ovaj grad učinili multietničkim. Busuladžić nije bio nikakav antisemita, već je kao intelektualac govorio o lošim jevrejskim osobinama, ali i drugih trgovaca koji nisu Jevreji, a služe se špekulacijama gomilanjem robe i 'nabijanjem cijena'. Koliko je Mustafa bio u pravu dovoljno pokazuje sadašnja situacija u svijetu, gdje slična postupanja bankara izazivaju ekonomske krize", navodi se u reakciji Školskog odbora.

Naglašavaju da vlasti u Bosni i Hercegovini nemaju nikakav razlog poništiti tu odluku, ali je žalosno da ambasade pojedinih država nasjedaju na neargumentovanu priču sarajevskih neokomunista.

"Oni su izmislili da je Busuladžić bio antisemita, pokušavajući osporiti brutalno ubistvo tog mladog čovjeka, koje su izvršili njihovi ideološki prethodnici, uskraćujući njegovoj porodici čak i pravo na dženazu", zaključuje se u saopćenju.


(TBT, Agencije)