ČIJA JE BOSNA? Berić: Teško je objasniti šta Izetbegovića pokreće na takve promašaje

28.10.2017. u 11:55

POLITIKA

„Ima li iko ko će uvjerljivo i precizno odgovoriti na pitanje: Čija je današnja Bosna i Hercegovina?“, pita se Gojko Berić, kolumnista Oslobođenja


FOTO: Berić (Kliker)

„Godine su prošle, evo već i decenije, a Tanovićeva metafora, umjesto da je iščezla iz stvarnosti i ostala samo na filmskoj traci, permanentno produžuje svoj život. Uostalom, ima li iko ko će uvjerljivo i precizno odgovoriti na pitanje: Čija je današnja Bosna i Hercegovina?“, pita se Gojko Berić u svojoj kolumni objevljenoj u Oslobođenju.

Istup u Ankari, tipičan za podanički mentalitet Malog brata, naišao je na žestoke reakcije u Sarajevu, jedinom mjestu gdje su one od relevantnog značaja, tvrdi Berić i dodaje da se „lideru SDA stavlja se na teret da Erdoganu daje bjanko tapiju na dijelove Bosne i Hercegovine i dovodi u pitanje njen opstanak, nudeći Bošnjacima u zamjenu feudalnu fildžan državicu. “Izetbegović i SDA postaju problem”, izjavio je tim povodom Miro Lazović, obično oprezan kad je riječ o kritici bošnjačkog nacionalizma. „Teško je objasniti šta najmoćnijeg čovjeka među Bošnjacima pokreće na takve promašaje“, piše Berić.„Reći kako je riječ o već započetoj predizbornoj kampanji ne zvuči naročito uvjerljivo. Sada je čitave slapove vode naveo na mlin svog iskrenog političkog neprijatelja i rušitelja ove države Milorada Dodika. Nemoguće je da Izetbegović nije toga svjestan. A opet, on još nikada nije rekao da nema iluzija o zajedničkoj državi. “Iako smo s njima ratovali prije dvadeset i nešto godina, nama na Balkanu valja živjeti sa Srbima i Hrvatima”, izjavio je u Ankari. Zbunjujuće, zar ne?

Međutim, ključna adresa u cijeloj toj priči je Stranka demokratske akcije. Prosto je nevjerovatno da iz nje ne dolaze, niti su ikada dolazile, reakcije na ovu intrigantnu epizodu iz života njenog osnivača i lidera, koju njegov sin i gospodin Erdogan danas oduševljeno eksploatišu. Utisak je da u toj stranci vlada monolitnost koja je odlikovala Komunističku partiju i koja je u poznom Savezu komunista iščezla. Šta je ovdje u pitanju? Strah, oportunizam ili uvjerenje da politika koju vodi ova stranka, iako opterećena nizom neprijatnih hipoteka, ima veliki broj pristalica u bošnjačkom biračkom korpusu. Narod je takav kakav je. Ipak, svemu dođe kraj, jer ničija nije do zore gorjela,“ zaključio je Berić.

 

(TBT)