NOVA FINANSIJSKA KONSOLIDACIJA „AGROKOMERCA“ Drugo ime za definitivnu eutanaziju KRAJIŠKOG GIGANTA

28.10.2017. u 11:55

BUSINESS

Šta je to dobro što će „produžetak patnje“  izmjenom pomenute Odluke donijeti rastočenoj kompaniji,  koja je u kontraverznom statusu finansijske konsolidacije, po volji bošnjačkih tajkuna sudski prodala svoj najvrijedniji resurs, prehrambenu industriju, za bagatelu?!


FOTO: Izetbegović (Faktor.ba)

Šta se krije iza današnje Vladine  izmjene Odluke o finansijskoj konsolidaciji privrednog društva „Agrokomerc“ d.d. Velika Kladuša kojom se kao krajnji rok za finansijsku konsolidaciju ovog privrednog društva određuje  10.juli 2019. godine?  Mnogo toga. Pitanja, sumnji, špekulacija  zakulisnih interesa, možda i formalno-pravno uređenog  „prostora „ za daljnje devastiranje nekadašnjeg prehrambenog giganta. Jer , Zakon o finansijskoj konsolidaciji nije nimalo pomogao „Agrokomercu“, kao što se tvrdi. Naprotiv, kompanija koja je ionak u rasulu još više je posrnula. Već sada se zna da su u posljednjih šest godina gubici ovog posrnulog orijaša 70 miliona KM!?

Produžetak patnje

Šta je to dobro što će „produžetak patnje“  izmjenom pomenute Odluke donijeti rastočenoj kompaniji,  koja je u kontraverznom statusu finansijske konsolidacije, po volji bošnjačkih tajkuna sudski prodala svoj najvrijedniji resurs, Prehrambenu industriju, za bagatelu?!

Postavlja se pitanje po čijem je nalogu radio aktuelni direktor „Agrokomerca“  kada je dozvolio posljednju sudsku prodaju Prehrambene industrije, srca ove  kompanije? A mogao se pozvati na odredbe Zakona o finansijskoj konsolidaciji, osporiti  prodaju i nedati saglasnost za ročište!?  Ili je dobio mig da uradi što je učinio. I kako je u vrijeme „finansijske konsolidacije“ prodavana  imovina  „Agrokomerca“    za čiju prodaju je trebala saglasnost federalne Agencije za privatizaciju!?  Možda je novi rok   za „daljnju“    „finansijsku konsolidaciju“ drugo ime za dovršetak pljačke ovog nekadašnjeg giganta!? Nezvanično, federalni zastupnik  poznat našem portalu, postaviće zastupničko pitanje i pokrenuti inicijativu za formiranje istražne komisije  kako bi se utvrdilo kako je prodavana imovina „Agrokomerca“  na prostoru općine Bužim. Je li onda spomenuti Zakon poslužio kao paravan   za niz težih djela i nanošenje šteta  po imovinu ove državne  kompanije ? I šta bi trebalo  da donese njegova „ekstenzija“ na još godinu i po? Isto tako, mjesecima prije prodaje Prehrambene industrije  špekulanti iz Sarajeva  odradili su  „posao decenije“  tako što su pozivali radnike  -povjerioce da od njih otkupe potraživanja po daleko nižim cijenama i bez zaračunate zatezne kamate na pravosnažne presude, tvrdeći im kako nikada neće naplatiti svoja potraživanja, a onda su se  sa punim iznosima potraživanja, plus kamate, pojavili  na sudskom ročištu kao povjerioci  kako bi debelo hajrovali od prodaje „Prehrambene industrije“.

Udbaške patke

Kao što je poznato, bihaćki  Sud je otvorio predstečajni postupak u „Agrokomercu“, a predstečajni upravnik radi punom parom na obimnom izvještaju. U radu su uključeni  ekonomisti, knjigovođe, pravnici. Zatražio je produženje roka za podnošenje izvještaja  u kome će se,vjerovatno, po prvi put uopće, skenirati stvarno stanje u državnom  „Agrokomercu“.  Ne zna se,a saznaće se, pravo stanje sa njegovom imovinom na koju su mnogi privredni mafijaši, tranzicijski „biznismeni“,  lovci u mutnom  nakačeni na svoje federalne pajtaše u vlasti  bacili oko. Istovremeno prorežimski mediji   objavili su  udbašku patku o  navodnim bliskim vezama  stečajnog sudije i  predstečajnog upravnika sa Fikretom Abdićem i njegovim  ratnim beogradskim vezama. Tek tako, da  zagolicaju maštu naivnih patriota i skrenu „Agrokomerc“  sa puta stečaja u  završnu fazu „finansijske konsolidacije“. Stečaja koji bi koliko-toliko obeštetio hiljade  radnike,  „topovsko meso“ tranzicije,  koji su iza kapija ove firme ostavili svoje živote, a nisu dobili ništa.

(TBT)