'ALAL VJERA, MUNEVERA! Zbog nje je Bego u mezar leg'o

27.10.2017. u 03:50

TEME

Bolje upućeni u stanje unutar SDA TK znaju da se premijer Gutić ni po kakvu cijenu ne bi upuštao u politički obračun sa Kukićem da iza sebe nema podršku samog vrha SDA iz Sarajeva


FOTO: Izetbegović, Bećarević (Public)

Predsjednik Vlade Tuzlanskog kantona Bego Gutić u razgovoru za Klix.ba otvoreno je optužio člana Predsjedništva SDA i predsjednika Kantonalnog odbora SDA u TK Mirsada Kukića da ga "ruši". Premijer TK pozvao je Kukića da pokrene pitanje njegove smjene, ističući da kritike koje se odnose na rad Vlade TK nemaju nikakve veze s rezultatima rada već unutarstranačkim problemima.

"Slobodno napišite da se radi o četiri privatna zastupnika Mirsada Kukića," odgovorio je Gutić na pitanje koji zastupnici u Skupštini TK žele njegovu smjenu.

Međutim, ono što iznenađuje javnost je upravo način na koji je premijer Vlade TK reagirao, obzirom da se radi o čovjeku koji je zahvaljujući prvenstveno podršci Mirsada Kukića, sa mjesta nekadašnjeg "običnog policajca" iz Banovića dospio na mjesto premijera kantonalne vlade. O čemu se zapravo ovdje radi?

Bolje upućeni u stanje unutar SDA TK znaju da se premijer Gutić ni po kakvu cijenu ne bi upuštao u politički obračun sa Kukićem da iza sebe nema podršku samog vrha SDA iz Sarajeva. Javna je tajna u Tuzli da je premijer Gutić stekao naklonost vrha SDA i samog predsjednika Izetbegovića, zahvaljujući svojoj "družbenici", također iz Banovića, predsjednici UO JZU UKC Tuzla Muneveri Bećarević koja je vrlo bliska prijateljica s direktoricom KCU u Sarajevu Sebijom Izetbegović.

Podsjećamo, upravo u vrijeme najvećeg pritiska javnosti u Sarajevu zbog odlaska najboljih stručnjaka sa Kliničkog centra, Munevera Bećarević je iz Tuzle "isporučivala" po nekoliko ljekara Sarajevu.

Bećarević je kao i Gutić na isti i jedini mogući način, to jeste uz podršku Mirsada Kukića, došla na funkciju predsjednice Asocijacije žena SDA TK. Njih dvoje su bili akteri mnogih afera kao što je i ona oko osnivanja i izdavanja saglasnosti privatnom fakultetu "Kalos" u Tuzli čija je Bećarević dekanesa.   

Sukob na relaciji Bakir Izetbegović – Mirsad Kukić datira još od posljednjeg Kongresa SDA kada je Kukić mimo želje Izetbegovića i gotovo "na silu" ušao u predsjedništvo SDA. Izetbegovićevi razlozi da se Kukić ukloni iz političkog života su još i dublje prirode, a vrh SDA je u takvu borbu ušao koristeći do jučer najodanije Kukićeve ljude.

 

(TBT)