„SJENKE NAD BALKANOM“ Bjelogrlić: Najviše me nervira podjela na "naš" i "nije naš"

27.10.2017. u 00:27

KULTURA

„U tranziciji je nestala srednja klasa i građansko društvo. Ta promjena društva je jedan dio problema, a drugi je sveopće zaseljačivanje. Ono traje godinama i kontinuirano bez obzira na to ko je na vlasti“, kazao režiser, glumac i producent Dragan Bjelogrlić


FOTO: Bjelogrlić (Nedeljnik)

U tranziciji je nestala srednja klasa i građansko društvo. Sve te serije su se bavile srednjom klasom. Kako danas da zamisliš Gigu Moravca iz "Boljeg života" koji kao činovnik u nekoj banci, sa ženom profesorkom latinskog, živi u salonskom stanu sa troje djece? Danas je to nezamislivo! Ta promjena društva je jedan dio problema, a drugi je sveopšte zaseljačivanje. Ono traje godinama i kontinuirano bez obzira na to ko je na vlasti, kazao je u ekskluzivnom intervjuu za Nedeljnik režiser, glumac i producent Dragan Bjelogrlić, čija je serija "Senke nad Balkanom" potukla sve rekorde gledanosti proteklog vikenda.

"Mene najviše boli što smo mi jedna od retkih zemalja koje bi mogle da imaju odgovor na kulturnu kolonizaciju. Imamo autentičnu kulturu, veliko nasljeđe u filmu i TV serijama. A mi se upravo tu predajemo", kazao je Bjelogrlić.

Devedesetih je, kazao je Bjelogrlić, postojao obračun sa pozicije profesije.

"Sada je nastao haos i neshvatanje pozicije sa koje treba da djelujemo. Ja na primjer mislim da su 'Sjenke nad Balkanom' najbolji odgovor na sveopštu primitivizaciju koja se dešava posljednjih godina. Ovako imamo situaciju u kojoj se elita pomirila da je na terenu izgubila bitku od primitivaca, po kafanama i intervjuima se zgražavaju nad primitivizmom, pričaju o genijalnim serijama koje su gledali na HBO-u, Netflixu ili Amazonu, i valjda se nadaju da će neki novi političari to da promijene. To je iluzija. Samo mi sami možemo to da promijenimo i bijemo bitku", rekao je Bjelogrlić.


(TBT)