IRAK SE DIŽE IZ PEPELA Al-Abadi: Terorizmom su namjeravali podijeliti Bliski istok, ali nisu uspjeli

27.10.2017. u 00:18

BLISKI ISTOK

Premijer Iraka Haidar Al-Abadi je naglasio da su Iračani izabrali da budu jedinstveni u borbi protiv terorizma koji je, kako je rekao, želio podijeliti njihovu zemlju


FOTO: Al-Abadi (AA)

Premijer Republike Turske, Binali Yildirim je nakon sastanka s premijerom Iraka, Haidarom al-Abadijem, u Ankari istakao da je cilj Ankare da se oni koji su donijeli odluku o nelegitimnom referendumu na sjeveru Iraka vrate zdravom razumu i Ustavu Iraka.

"Naš cilj je da se zvaničnici koji su donijeli odluku o održavanju referenduma vrate zdravom razumu i Ustavu Iraka. Stojimo uz Irak u vezi s poduzimanjem svih mjera predostrožnosti kako Regionalna kurdska uprava na sjeveru Iraka više ne bi sebe, ali i cijeli Irak, izlagala novim problemima", rekao je Yildirim na konferenciji za medije.

Istakao je kako Turska i Irak imaju snažne odnose, dodajući da dvije zemlje dijele mnoge zajedničke vrijednosti.

"Sreća naše braće u Iraku je i naša sreća. Njihova bol je i naša bol. Zbog toga, Turska u potpunosti podržava teritorijalni integritet Iraka i političko jedinstvo te zemlje", kazao je turski premijer.

Na kraju je naglasio da će Turska i Irak u narednom periodu poduzeti dodatne napore kako bi intenzivirali bilateralnu ekonomsku saradnju, te povećali trgovinsku razmjenu.

Al-Abadi je u obraćanju novinarima kazao da će njegova zemlja u narednom periodu pokušati dodatno produbiti odnose s Turskom, posebno u oblasti ekonomije, energetike i kulture.

"Moramo nastaviti raditi kako bi u interesu obje zemlje, posvećeni razvoju i napretku, sigurnost i stabilnost u regionu doveli na još veći stepen", rekao je Al-Abadi.

Naglasio je da su Iračani izabrali da budu jedinstveni u borbi protiv terorizma koji je, kako je rekao, želio podijeliti njihovu zemlju.

"Ovakvim pristupom su postigli uspijeh, a tako i dalje nastupaju", kazao je Al-Abadi, izrazivši nadu da će u cijelom Iraku uskoro biti uspostavljeni stabilnost i sigurnost.

"Irak će sa susjednim zemljama realizirati planove u oblasti infrastrukture i razvoja čime će poslati snažnu poruku. Ova poruka znači i kako oni, koji su terorizmom željeli uništiti i podijeliti ovaj region, u tome nisu uspjeli niti će uspjeti", rekao je irački premijer.

Al-Abadi boravi u zvaničnoj posjeti u Turskoj gdje se ranije u srijedu sastao i sa predsjednikom Republike Turske, Recepom Tayyipom Erdoganom.

 

(TBT)